Allt om lambdasonden: funktion, symptom på fel och viktiga fakta

Allt om lambdasonden: funktion, symptom på fel och viktiga fakta

Vad är en lambdasond, var sitter lambdasonden och vad gör lambdasonden? I den här texten får du svar på allt du kan tänkas vilja veta om lambdasonder, som ibland även kallas för lambdasensorer eller syresensorer.

Vad är lambdasondens uppgift?

En lambdasonds funktion är att mäta avgasernas syrehalt. Om du har en modern bil med en bensinmotor som drivs med hjälp av elektronisk bränsleinsprutning har lambdasonden ytterligare en viktig uppgift: att reglera fordonets bränsletillförsel och säkerställa en bra förbränningsnivå. Denna information skickas sedan till fordonets styrenhet som ser till att motorn får rätt mängd bränsle.

Vilka olika typer av lambdasonder finns det?

Det två vanligaste typerna av lambdasonder är: traditionella lambdasonder med smala band, på engelska kända som narrowband oxygen sensor, och lambdasonder med breda band, som på brukar kallas wideband oxygen sensor på engelska. De senare har oftast fem kablar och kan beskrivas som mer moderna och tekniskt avancerade än smalbandslambdasonderna, som oftast har minst tre kablar.

Var hittar jag lambdasonden?

Var hittar jag lambdasonden

Är din lambdasond trasig eller misstänker du att den kan vara det? För att kunna åtgärda problem med lambdasonden måste du veta var den finns. I de flesta bilar sitter den i grenröret på förbränningsmotorn, i avgasröret under grenröret eller mellan katalysatorn och grenröret. I äldre, bensindrivna fordon sitter de före katalysatorn. En del bilar, i synnerhet moderna sådana, kan ha två lambdasonder. Den främre, som ibland kallas för reglersond, reglerar mängden bränsle medan den bakre, som ibland kallas diagnossond, ser till att katalysatorn funkar som den ska.

Vanliga symptom på en defekt lambdasond

Eftersom lambdasonden reglerar förhållandet mellan bränslet och syret är det av yttersta vikt att den fungerar som den ska. En lambdasond ur funktion kan få din bil att börja förbruka mer bränsle än vanligt eller släppa ut mer avgaser än den skulle göra annars. Fel i fordonets avgasrening kan också bero på en trasig lambdasond. Innan du byter ut den bör du dock säkerställa att det verkligen är lambdasonden som är problemet. Om felet beror på något annat kan den nya komponenten slås ut direkt.

Vanliga symptom på en defekt lambdasond

Det första tecknet på att lambdasonden är trasig är att motorlampan börjar lysa på instrumentpanelen. Du kan även få upp felkoder som P0150 – P0159, P0130 – P0147 eller P2231 – P2256 på din OBD-II-felkodsläsare. Dessa kan bero på att kablaget är trasigt, glappande kontakter eller att det finns läckor i avgassystemet eller vakuumslangarna.

En defekt sond kan göra motorns gång ryckig och ojämn, men ger inte alltid upphov till en lambdasondfelkod. Den fungerar fortfarande, men du kan notera att bilen känns annorlunda att köra. En lambdasond som är helt trasig ger ofta ifrån sig en låg utgående signal som får bilens insprutningssystem att tro att luft-/bränsleblandningen är mager, vilket i sin tur får systemet att öka bränsleförbrukningen. Detta kan också ge upphov till en felkod vid diagnostisk.

Har du råkat ut för en defekt lambdasond? Byta själveller uppsöka en verkstad?

Om du inte har en felkodsläsare eller inte vet hur du ska bära dig åt för att diagnostisera eller byta ut lambdasonden på egen hand gör du bäst i att låta en specialist på en verkstad göra det åt dig.

Testa/mäta lambdasond: så gör du

När du felsöker en lambdasond och mäter signalen i den måste du först se till att sonden är inkopplad samt att motorn är igång och varm. Många lambdasonder kan testas med hjälp av en vanlig multimeter.

 Så här mäter du en vanlig smalbandslambdasond: 

Börja med att ta loss sondens kontakt och leta rätt på förvärmningskablarna.

 1. Koppla din multimeters sond till de två poler du ser på lambdasondens kontakt som är kopplade till förvärmarens element.
 2. Kontrollera motståndet med hjälp av multimetern. Ett enormt motstånd är ett tecken på en bruten krets medan noll motstånd tyder på att en kortslutning ägt rum. Hur högt motståndet mellan polerna ska vara varierar beroende på temperatur samt modell, men generellt ska det vara lågt: cirka 1–20 ohm.
 3. Därefter kopplar du multimeterns svarta sond till en jordpunkt, förslagsvis en av fordonets karossdelar, och väljer likspänningsläget på din multimeter. Om den visar några felkoder som rör lambdasonden raderar du dessa.
 4. Aktivera bilens tändning och koppla den andra sonden på multimetern till den pol på fordonets kontakt som har en kabel som leder till förvärmningselementet. Om multimeterns spänning ligger omkring 12 V innebär det att förvärmningselementets strömförsörjning funkar som den ska. För att göra detta krävs det att motorn är kall, annars aktiveras inte förvärmningen.
 5. Starta fordonet och låt motorn gå en stund.
 6. Med den svarta sonden kopplad till en jordpunkt kopplar du den andra sonden till den pol på lambdasondens kontakt som är kopplad till en signalkabel.
 7. Multimetern ska visa en spänning mellan 0,1 och 0,9 V när motorn är varm och dess varvtal förändras om du har en reglersond som är placerad framför bilens katalysator. Om du har en sond som är placerad efter katalysatorn bör multimeterns spänning vara konstant och ligga på cirka 0,8 V.

Är minlambdasond universal?

Lambdasonder kan ha olika många anslutningskablar, vilket innebär att de inte per automatik är universella. Det bästa sättet att försäkra dig om att få hem rätt sond är att i förväg ta reda på vilken lambdasond som passar just din bil.

Hur många anslutningskablar har en lambdasond?

 En lambdasond kan ha mellan en och fyra anslutningskablar. 
 • Lambdasonder med en kabel: Dessa har en svart kabel och enbart en utsignal som går till datorn.
 • Lambdasonder med två kablar: Dessa har en grå och en svart kabel. Den svarta är en signalkabel och den grå för jordning.
 • Lambdasonder med tre kablar: En lambdasond med minst tre kablar har vanligtvis en integrerad förvärmare som gör att rätt arbetstemperatur kan nås snabbare. Två av kablarna är vita och svarar för den elektriska föruppvärmningen (12 V). De bör kopplas ihop med bränslepumpens relä eller med en redan befintlig lambdasond.
 • Lambdasonder med fyra kablar: Dessa har ännu en kabel som är grå till färgen. Varning: Denna kabel får aldrig jordas mot karossen.
  Lambdasonder med fyra kablar
 • Lambdasonder med titanium och fyra trådar (dessa kallasäven titanium-lambdasond): Dessa avger en spänning på 1–5 V och karakteriseras av att det finns en gul och en röd kabel från sonden.

Sammanfattning

De vanligaste lambdasondstyperna kallas narrowband oxygen sensor (med smala band) och wideband oxygen sensor (med breda band). Lambdasonder kan vara utrustade med olika många anslutningskablar. Ta reda på vilken variant som passar just din bilmodell innan du köper en ny. Om du äger en felkodsläsare och besitter grundläggande kunskaper om bilreparationer kan du diagnostisera och byta ut en defekt lambdasond på egen hand. Om du känner dig osäker bör du överlåta arbetet till en verkstadsspecialist.

Kommentarer – 16

 • @user_182038
  08.03.2022 09:05
  Medlem

  hej min toyota rav 4 den har gott 26000 mil den rycker när man kör gasar på varje växel är det lambasond som är felet då ? min bil har 4 st det är rätt stora pengar att byta måste man byta alla 4?

  • @Gerard56
   08.03.2023 16:44
   Medlem

   Jag tror att alla 4 sensorerna inte behöver bytas, det är mer korrekt att göra diagnostik, ladda ner felkoder och använda dem för att mer exakt avgöra vilken av sensorerna som behöver bytas.

 • @A. B.
  02.03.2023 13:52
  Medlem

  Har problem med min H1 Starex 2011
  Trött, orkar inget, startar och går att gasa upp till ca: 2800 rpm. går lite konstigt på tomgång . Efter en stund försvinner gasen och han börjar ryka och stannar sen.
  Den går att starta igen men ingen gas. väntar några timmar så går gasen igen
  Affe

 • @Eva Andersson
  02.03.2023 15:44
  Medlem

  Om detta är en lambdasond, så ska ett fel registreras i motorstyrenheten just för lambdan som misslyckades, jag kan råda dig att börja med datordiagnostik och läsa felkoder och sedan lösa problemet med hjälp av dem.

 • @o. m.
  20.05.2023 18:37
  Medlem

  Hej
  Jag har en Skoda Felicia pickup och den har förhöjd tomgång co-halt 8.2.1.2 för hög
  Vad kan det beror på ?
  Kan det vara lambadasonden?

  • @Eva Andersson
   24.05.2023 08:45
   Medlem

   Jag tror inte att det kan bero på lambdasonden, jag tror att problemet är något annat. Jag skulle rekommendera att göra diagnostik och läsa av felkoderna i styrenheterna, kanske kan de berätta vad problemet är.

 • @M. L.
  04.07.2023 15:51
  Medlem

  Har bytt bägge lamdarsonderna på min Opel både fram och bak efter man gjort felsökning som ej sa vad det kunde vara. Bilen har gått 16500 mil. Nu börjar motorlampan lysa igen , suck och den går ojämt. Dom säger ev att det kan vara katalysatorn ?

  • @Q.
   19.09.2023 17:10
   Medlem

   Hej, du bör kontakta ett servicecenter, katalysatorn färdas i genomsnitt 120-150 tusen kilometer innan den misslyckas, så det är osannolikt att det är

 • @user_497358
  21.07.2023 06:55
  Medlem

  Har dieselbilar lambdasond?
  Saab 9-5 tdi 2008?

  • @T.
   19.09.2023 17:13
   Medlem

   Hallå. Lambdasonder installeras även på dieselbilar. Det finns också på din bil.

 • @R. J.
  14.11.2023 16:02
  Medlem

  Hallå Alla,

  Jag råkade ut för ett problem på min Volvo V70 lll 2.4D 2009 - gått snart 48 000 mil går som en klocka.

  Enligt min diagnostik felsökningsdosa så får jag felkod P0030 och det är lambdasond bank 1, sensor 1 alltså sitter den rimligtvis på framkanten av DPF (DieselPartikelFilter). Enligt beskrivningar här så stämmer det 100% med det beetendet som min bil uppträder nu och då.

  Jag brukar säga "Skammen den som ger sig"

 • @user_932708
  30.12.2023 14:57
  Medlem

  Hej, jag får upp felkoden 002772 och det står tank venting valve output stage, tror ni att den koden möjligtvis kan ha en koppling till att min lambdasond är dålig/trasig?

  • @Eva Andersson
   09.01.2024 16:31
   Medlem

   För att svara på din fråga behöver vi mer information om din bil. På vissa märken är denna felkod faktiskt associerad med lambdasonden. På andra betyder den här koden att det finns ett problem med bränsletankens ventilation

  • @user_932708
   31.01.2024 11:25
   Medlem

   Det är en bmw 545i e60, 2003.

  • @user_932708
   31.01.2024 11:41
   Medlem

   Har även nu fått upp varningen ”Engine Malfunction increased engine loads may damage catalytic converter” och bilen går ojämnt, dåligt och ryckigt. Om det kan hjälpa att identifiera problemet. Har låtit bilen stå efter att denna varning kommit upp.

 • @y. H.
  18.04.2024 09:24
  Medlem

  Hur får jag reda på vilken kabel som ska sitta vart? Eller spelar det ingen roll? Det är 4 lösa kablar.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument