Därför är feltändning farligt för motorn och så undviker du det

Därför är feltändning farligt för motorn och så undviker du det

Feltändning i motorn är ett funktionsfel som gör att en eller flera av motorns cylindrar inte fungerar. Det orsakar överdrivet slitage och överhettning av motorn och leder till nötning på kolvar och cylindrar. I följande text förklarar vi hur du identifierar problemet och vad du kan göra åt det.

Fem tecken på funktionsfel

 • Motorn rycker på tomgång: Ibland är vibrationerna så starka att du kan känna dem i ratten, växelspaken och karosseriet. Dessutom är motorns tomgångsvarvtal instabilt.
 • Minskad motoreffekt: Du kan särskilt lägga märke fel i motorns drift när du trycker ned gaspedalen eller om fordonet rycker vid acceleration. Indikatorn “Kontrollera motor” kan tändas på instrumentpanelen.

Minskad motoreffekt
 • Kolavlagringar på tändstift och sprickor i högspänningsledningarna: Dessa är vanligtvis lätta att upptäcka vid en inspektion av delarna.

Kolavlagringar på tändstift och sprickor i högspänningsledningarna
 • Ovanliga ljud när motorn är igång: Till exempel kan intermittenta ljud höras istället för ett stadigt brummande.
 • Ökad bränsleförbrukning: Detta orsakas vanligtvis av problem med bränsleblandning och tändningsprocesser.

Ökad bränsleförbrukning

Tre orsaker till fel i motorn 

 1. Problem i tändningssystemet: Felaktiga tändstift, trasiga spolar och högspänningsledningar eller felaktiga inställningar kan leda till att tändningen brinner för tidigt eller för sent, vilket i sin tur stör förbränningen av luft-/bränsleblandningen och leder till motorfel.
 2. Störning av bränsletillförsel och blandningsprocesser: Smuts från bränsleinsprutare och funktionsfel i magnetventiler, tilltäppning av luftfiltret, läckage i insugnings- eller bränsletillförselsystem eller bromsvakuumförstärkare kan orsaka en för mager eller rik luft-/bränsleblandning, vilket påverkar förbränningseffektiviteten. Fel på massluftströmningssensorn, gasspjällssensorn eller tomluftsreglageventilen har liknande konsekvenser.
 3. Förbränningskammarläckage: Detta orsakas vanligtvis av brända ventiler, kolvar, cylinderhuvudpackningar och slitage på cylinderytan. Det kan också orsakas av felaktig ventiljustering, felaktiga ventillyftare, hydrauliska ventillyftare eller felaktig ventiltidsinställning.

 Sex tips från AUTODOC  

 1. Byt ut förbrukningsartiklar i tid: Till exempel bör luftfilter bytas ut var 10 000–15 000:e km. Beroende på typ håller tändstift i 30 000–100 000 km och bränslemunstycken i 100 000–120 000 km.
 2. Rengör bränsleinsprutare regelbundet, cirka en gång per år: Detta kan du göra genom att addera en speciell tillsats i bränslet. Vid betydande förorening bör du uppsöka en bensinstation.
 3. Använd endast motorolja av hög kvalitet: Restprodukterna från motorns slitage kan orsaka överhettning av motorn, kolvringsstörningar och elementförstöring. Det är rekommenderat att byta smörjmaterial och oljefilter var 10 000–15 000:e km.
 4. Använd bränsle av hög kvalitet: Detta förhindrar uppbyggnad av kol på motorkomponenternas ytor.
 5. Låt motorn gå på högsta varvtal då och då: Detta kommer kort att höja temperaturen i förbränningskamrarna till 500° С och rengöra tändstiftens toppar.
 6. Dra åt alla gängade anslutningar med det vridmoment som anges i bilens tekniska dokumentation när du servar motorn: Detta kommer att säkerställa läckagetätheten för alla leder och tätningselementens integritet.

Slutsats

En motor som feltänder påverkar inte bara dess prestanda utan är också ett symptom på allvarliga fel. Därför är det viktigt att utföra noggrann diagnostik av motorn vid det första tecknet på problem och reparera felet så snart som möjligt. Snabb service av motorn garanterar lång och problemfri drift.

Kommentarer – 3

 • @L. A.
  01.11.2023 19:01
  Medlem

  hej får felmeddelande på min x5 4,4i 04a feltändning cylindern 4 där bränslet stängs av id P1349
  foxwell 630 plus, kan det vara spridare eller?

  • @W.
   08.11.2023 08:56
   Medlem

   Hallå. Troligtvis tändspolen. Hjärnan ser att tändstiftet inte fungerar och stänger av cylindern. Prova till exempel att byta spolarna och kolla. Det kan också vara bränslepumpen, du måste kontrollera trycket i bränslesystemet

 • @a. k.
  09.01.2024 21:25
  Medlem

  Hej , jag har en a traktor och ibland när jag kört 1-2 km börjar motor lampa lysa och då slutar bilen accelerera och går saktare, och när jag gasar ibland så hackar det enormt stark hackning., jag misstänker att motorn överhettas också men jag vet inte, ps: vad ska temperaturen vara på ?

  Det är en BMW 320 i 2006 2,0

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument