De sex populäraste oljefiltermärkena

De sex populäraste oljefiltermärkena

Det finns en uppsjö av olika märken och typer på oljefilter. Vad är bäst för just dig och vad bör du tänka på? Här är en liten guide på vad som finns och vad som är vanligast på marknaden, och de bästa märkena.

Oljefiltrets funktion

Filtret renar oljan från smutspartiklar och fyller en väldigt viktig funktion i motorn och fungerar som bilens lever. I motorns förbränningskammare bildas det vid förbränningen många olika föroreningar och avlagringar, som motoroljan tar med sig i sin ström genom motorn, och pumpas till sist in genom filtret, där den renas på alla orenheter.

Oljan smörjer, kyler och håller rent i cylindrarna och låter kolvarna arbeta så friktionsfritt som möjligt. Dessutom skyddar den motorns delar från att korrodera, och dämpar vibrationer och oljud. I motorns smörjoljesystem ingår, förutom kanaler, rör och slangar, ett oljetråg med en avtappningsventil (så kallad oljeplugg), en oljepump som håller rätt tryck och får oljan att flöda i rätt riktning, mätsticka för kontroll av nivå, och ett expansionskärl där man även fyller på med ny olja.

Filtret kommer med tiden att sättas igen och måste bytas ut med jämna mellanrum

Filtret kommer med tiden att sättas igen och måste bytas ut med jämna mellanrum. Ett vanligt bytesintervall bör göras minst ca. 1 gång per år, eller minst efter ca. 10 000 km, och alltid tillsammans med oljebyte. Det varierar dock på vilken typ av olja du använder, oljefiltrets kvalitet och din körstil.

Tänk på att ett filter av god kvalitet förlänger bilmotorns livslängd avsevärt, och förhindrar allvarliga skador som kan uppstå. Detsamma gäller för att noggrant följa bytesintervallen för olja och filter för att undvika kostsamma reparationer och sämre prestanda. Det gäller särskilt om du använder syntetolja. Då de innehåller speciella tillsatser och additiv som binder smuts i oljan och har en längre livslängd, arbetar filtret mycket hårdare, och du behöver verkligen välja ett högkvalitativt filter för denna typ av olja.

Ett tips från AUTODOC: Kontrollera oljenivån regelbundet med oljestickan, och titta på oljans färg. Är oljan smutsig och väldigt mörk är detta en indikering på att den behöver bytas – oljefiltret renar inte längre tillräckligt bra. Detta är mycket viktigt att utföra!

Oljefiltrets uppbyggnad

Oljefiltrets uppbyggnad

Ett konventionellt vanligt filter består av en särskild typ av veckat papper (cellulosa med eller utan syntetiska material) som filtrerar oljan. Starkt och tåligt mot revor, fångas här de minsta föroreningar upp, utan att oljeflödets hastighet minskar. Läs noga om filtreringskapaciteten för just det filter som du väljer – ju högre kapacitet, desto längre livslängd har filtret.

Det sitter i en cylinderformad hylsa eller kassett, och hittas oftast på ungefär samma plats i alla bilar, under motorn, vid oljetrågets avtappningsventil. Där lossar man oljepluggen (kan även kallas bottenplugg) för att tömma ut den gamla oljan.

På oljefiltret och på oljepluggen sitter viktiga packningar som behöver bytas vid oljebyte, för att de ska behålla sin täthet. Vilken typ av material du väljer för packningarna beror också på vilken typ av olja du använder, mineralolja eller syntetolja.

Din biltillverkare har satt upp rekommendationer för vilka filter som passar just din bil och du behöver kontrollera detta noggrant i din servicemanual innan du väljer ditt nya filter.

Vanliga typer av oljefilter

Det finns ingen universalstandard för filter, och de kan skilja sig avsevärt från bil till bil. Även vilken typ av olja man använder, typ av motor och dess storlek, påverkar valet av filter.

 • Fullflödesfilter (primär)
  Filtrerar all olja i motorn på maximal kapacitet och begränsar ej flödet. De allra minsta partiklarna kan gå igenom filtret för att flödet inte ska reduceras vid kalla temperaturer. Vid förtäppning av filtret finns en bypassventil, för att inte stoppa motoroljan helt och hållet från att smörja motorn.
 • Sekundärt oljefilter (bypassfilter)
  Finns i vissa bilar och finfiltrerar oljan på mindre partiklar. De gör att oljan håller längre och inte behöver bytas ut lika ofta. Även om den här typen av filter även går under namnet bypassfilter, så har den inte med bypassventilen att göra.
 • Konventionella filter
  Tillverkade i veckat papper av cellulosa och fungerar som ett sekundärt filter. De filtrerar bort de minsta partiklar och måste därför bytas ut oftast.
 • Roterande filter
  Använder centrifugalkraft för att driva oljeflödet snabbare och slungar ut partiklarna till sitt filterelement (membranet) som fångar upp föroreningarna i periferin.
 • Magnetfilter
  Renar oljan på metallpartiklar och fungerar bra mot dammpartiklar. Den här typen av filter är inte lika vanlig och behöver inte heller bytas ut, utan elementet rengörs istället regelbundet.

Ett tips från AUTODOC: Det räcker inte med att bara fylla på ny olja när bilens oljetryckslampa lyser gult, eller efter godtycke då och då. Anledningen till att oljenivån ofta minskar måste undersökas och åtgärdas. Kör aldrig om oljetrycket fallerar – stanna bilen och ring efter bärgning.

Oljefiltrens topp 6 varumärken

Bosch

Oljefilter Bosch

Berömda för att erbjuda kanske de bästa konventionella filter som finns på marknaden. Robusta och tjocka filterelement i kompositmaterial, av cellulosa blandat med en hög grad glasfiberinnehåll, som kan samla upp stora mängder föroreningar. Dessa är kvalitetsfilter som håller länge och skyddar motorn pålitligt. Passar utmärkt för de flesta europeiska och asiatiska bilmärken.

Mahle Original

Oljefilter Mahle

Premium-filter från Mahle håller hög kvalitet. Tillsammans med deras egen motorolja, finns filter till de flesta bilmodeller med olika alternativ för extra miljövänlighet och till låga priser – bland annat en variant där man kan byta ut filterelementet men ha kvar kassetten.

Mann-Filter

Oljefilter Mann

Fokus ligger på hög prestanda, utomordentlig uthållighet och extra lång livslängd. Deras filter har back- och bypassventiler och filterelementen är särskilt utformade för dagens moderna motorer. Mann erbjuder ett brett utbud och hittas ofta i nyttofordon, som lastbilar och bussar.

Champion

Oljefilter Champion

Tillverkade för att hålla länge, med stabila ståltuber för extra hållbarhet och stark konstruktion. De klarar till och med en igensättning och passar mycket bra till syntetiska oljor. Upp till 99 % av oljan filtreras effektivt och de är sammansatta av endast kvalitetskomponenter.

Stark

Oljefilter Stark

Starks filter erbjuder en lång livslängd, hög kapacitet och pålitliga gummipackningar. Deras filterelement i cellulosa är impregnerat med särskilda tillsatser och förstärkt med syntetiska fibrer som fångar upp även de minsta partiklar och håller ett utomordentligt bra genomflöde. Även dessa har bypass- och backventiler som vid igensättning säkerställer motorns smörjning.

Ridex

Oljefilter Ridex

Smart design och konstruerad i hållbara material, som metallkassett, skyddar dessa filter motorn från skador. Har ett bra genomflöde och finns tillgängliga för 98 % av alla bilmärken. De rengör effektivt oljan från skadliga partiklar och klarar att hålla upp till 13 gram föroreningar.

Sammanfattning

Oljefiltrets viktiga uppgift att rena motoroljan är avgörande för motorns funktion och livslängd. För att undvika att det sätts igen måste det bytas ut regelbundet och det görs samtidigt med oljebyte. Studera noga biltillverkarens rekommendationer och välj ett av de bästa märkena för att vara säker på tillförlitlig funktion, även under svåra körförhållanden, som dammiga miljöer. Ett gammalt filter är miljöskadligt och måste lämnas in på en auktoriserad återvinningsstation.

Du hittar enkelt det bästa filtret, samt alla andra bildelar du behöver, hos oss i vår webshop – till det bästa priset.