Fakta att ha i åtanke när du väljer tändstift

Fakta att ha i åtanke när du väljer tändstift

Bensinmotorer använder tändstift för att antända luft-/bränsleblandningen inuti cylindrarna. De skiljer sig åt när det kommer till antal elektroder samt produktionsmaterial och produceras av ett stort antal företag. I den här artikeln hittar du information om hur du bäst väljer komponenter för att få motorn att starta lättare, öka dess uteffekt, minska bränsleförbrukningen och många andra användbara tips.

Huvudtyper

 Baserat på antalet elektroder: 
 1. En elektrod: Dessa har en mittre elektrod och en sidoelektrod i metall med en diameter på 2,5 mm. Denna enkla design säkerställer effektiv förbränning. Dessa delar har ett lågt pris och en kort livslängd.
 2. Flera elektroder: Dessa har upp till 4 sidoelektroder. De kännetecknas av lång livslängd eftersom deras aktiva element slits ut ett efter ett. Emellertid är det omöjligt att justera mellanrummet mellan elektroderna. Dessa komponenter är det bästa valet för motorer i vilka tändstiftens brunnar är svåra att komma åt.
Tändstift en elektrod, flera elektroder.
 Baserat på produktionsmaterial av den mittre elektroden (vi listar enbart de vanligaste typerna): 
 1. Kopparnickel: Dessa har en livslängd på omkring 25 000–30 000 kilometer. De är prisvärda och optimala för radmotorer.
 2. Platina: Dessa håller i upp till 120 000 kilometer. De har en tunn elektrod som ger ifrån sig en mer kraftfull gnista.
 3. Iridium: Dessa stift är mer tåliga mot höga temperaturer och korrosion. De har samma livslängd som produkter i platina och ger maximalt effektiv bränsleförbränning.
 4. Silver: Dessa tål tung belastning, vibrationer samt nedsmutsning. De är det bästa valet för bilar som drivs på flytande petroleumgas. Deras främsta nackdel är en kort livslängd: i genomsnitt upp till 30 000 kilometer.
Tändstift kopparnickel, platina, iridium, silver.
Ett tips från AUTODOC: Platina- och iridiumkomponenter är relativt dyra. Om din bil har tändstift som är svåra att komma åt är det dock bättre att installera dessa typer, eftersom de har en lång livslängd. Samma råd gäller om din bil används väldigt mycket. I andra fall kan du klara dig bra med budgetkomponenter.
 Baserat på värmeintervall: 
 1. Varma: Dessa har låg värmespridning från den mittre elektroden och isoleringen. De används i motorer med lågt kompressionsförhållande och drivs på lågoktanigt bränsle.
 2. Kalla: De har hög värmespridning och används i motorer som kräver högoktanigt bränsle och har ett högt kompressionsförhållande.
 3. Mellan: De har balanserade egenskaper av de två första typerna. Dessa tändstift är de vanligast förekommande.
Tändstift varma, kalla, mellan.
Utöver detta skiljer sig tändstiften åt i diameter, gängans delning och längd, storleken på insexhylsan och tätningstypen (en mjuk metallpackning eller ett konformat säte).

Populära tändstiftsmodeller

 • Bosch Platinum Plus HR6DP: Dessa har en mittre elektrod med en svetsad platinaspets. De är extremt slitstarka och har en lång livslängd – upp till 120 000 kilometer.
 • Denso K20TT: De har 1,5 mm tunna elektroder tillverkade i nickel. De är lämpliga för motorer som drivs på bensin samt flytande petroleumgas. De har liknande egenskaper som iridiumtändstift men är mer prisvärda. Dessa tändstift minskar bränsleförbrukningen och avgasutsläppen.
 • Champion N9BYC4: De har tre jordelektroder och lång livslängd – upp till 70 000 kilometers körsträcka.
 • Beru ULTRA-14FGR6DDU: Det speciella med dessa är två par asymmetriska extra elektroder. Deras drift är stabil även vid låg spänning.
 • Valeo R76H11: De har en sidoelektrod och ett optimalt gnistgap, vilket säkerställer perfekt gnistformation. Som ett resultat av detta förbrukas mindre bränsle och viss prestandaökning inträffar i motorn (upp till 2,1 %). De är prisvärda.

Slutsats

Byt ut tändstiften om deras livslängd gått ut. Att ignorera problem under lång tid kan leda till att motorn och andra fordonssystem går sönder. Följ AUTODOCs rekommendationer och installera komponenterna som passar din bil bäst.

Kommentarer – 4

 • @user_79860
  02.09.2021 16:42
  Medlem

  Hej, jag har ett tändstift som heter KLG FLB30X i min Bentley från 1935. Finns det motsvarande idag att få tag i?

  • @Eva Andersson
   02.02.2022 12:37
   Medlem

   En sällsynt bil, troligen behöver du den endast i originalversionen.
   För att korrekt verifiera denna information, vänligen kontakta supportavdelningen med fullständig fordonsdata, inklusive motorkoden, så kommer våra specialister att försöka hjälpa dig.

 • @user_177047
  27.02.2022 09:33
  Medlem

  tog ut mina tändstift, Champion RC90MP i går.
  De har fyra sidoelektroder.
  det som förvånade mig var, att mittelektroden på alla var borta. DVS den var helt nere i höjd med isolationen i mitten av stiftet.
  De har stått i bilen i 22 000 km.
  Jag köpte nya med tre sidoelektroder.
  Min fråga är, skall inte mittelektroden sticka ut sådär 3 mm?

  • @Eva Andersson
   28.12.2022 07:21
   Medlem

   Det går inte att svara på din fråga, du hittar denna information i den tekniska dokumentationen för reparation av din bil eller så rekommenderar vi att du rådgör med din mekaniker.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument