Hur du väljer bilbatteri

Hur du väljer bilbatteri

Om du vill vara säker på att du kan starta motorn i din bil oavsett väder måste du hålla batteriet i gott skick. Dess genomsnittliga förväntade livslängd är 5–7 år. Det är tillrådligt att byta ut komponenten i slutet av denna period. Läs vidare för att ta reda på vilka batterityper som är mest efterfrågade och effektiva idag. Vi berättar också vad du behöver tänka på när du väljer bilbatteri.

 Typer av bilbatterier 

Våta (våtcellsbatterier)

Deras elektroder består av plattor täckta med svampbly eller blydioxid. En lösning av svavelsyra används som en elektrolyt. Dessa batterier är de vanligaste. De är dessutom billiga och, jämfört med andra batterityper, mindre känsliga för överladdning och spänningsvariationer i fordonets elektriska system. Djup urladdning är emellertid mycket farligt för dessa batterier: det orsakar sulfatering av plattorna. Regelbunden underladdning, som kan inträffa i samband med körning korta sträckor under kalla årstider, rekommenderas inte heller. Elektrolyten kan frysa vid låga temperaturer. Dessutom förångas den. Därför måste du, såvida ditt batteri inte har en underhållsfri märkning, hålla koll på dess elektrolytdensitet och späda ut det med destillerat vatten då och då.

Våta (våtcellsbatterier)

EFB-batterier (Enhanced Flooded Battery)

Dessa skiljer sig från vanliga blysyrabatterier med sin plattkonfiguration i form av ett speciellt nätmaterial som appliceras på deras positiva sidor. Dess uppgift är att förhindra sönderdelning av svampbly och sulfatering av plattor, vilket ökar batteriets livslängd. Dessa batterier har bättre prestanda, laddar snabbare och kan återställa upp till 100 % av den ursprungliga kapaciteten efter djupurladdning. De har också högre CCA (Cold Crank Amps). De är lite dyrare än vanliga blysyrabatterier, men mer effektiva och hållbara. De bibehåller sin användbarhet vid temperaturer så låga som -50° С. Dessa kraftkällor är dock inte kompatibla med fordon med regenererande bromssystem.

EFB-batterier (Enhanced Flooded Battery)

AGM-batterier (Absorbent Glass Mat)

Den viktigaste skillnaden mellan dessa och vanliga batterier är ett glasfiberlager som absorberar flytande elektrolyt. Dessa batterier laddas 2–3 gånger snabbare än vanliga. Trots att de har samma storlekar som andra typer är kapaciteten betydligt högre. De är även mer motståndskraftiga mot vibrationer. Till deras nackdelar hör ett högre pris. Överladdning samt förvaring i helt urladdat skick är farligt för denna typ av batterier. 

AGM-batterier (Absorbent Glass Mat)

Gel

I likhet med batterierna som listas ovan hör dessa batterier till blysyratypen, men elektrolyten i dem har gjorts orörlig och geleig genom tillsats av kiseldioxid. Detta ökar den förväntade batterilivslängden som ibland kan bli upp till 10 år. Dessa batterier är motståndskraftiga mot djupurladdning och de tål upp till 400 cykler medan vanliga våtcellsbatterier endast tål 20–30. Dessutom visar de hög prestanda vid start: 2–2,5 gånger högre än standardbatterier. Tack vare detta kan du starta motorn utan svårigheter även under den kallaste vintern. Dessa batterier laddas dessutom snabbare, vilket hjälper till att undvika problem orsakade av frekvent körning korta sträckor. De har en extremt liten självurladdningshastighet men är dyra. När du använder dem är det mycket viktigt att hålla koll på den elektriska utrustningens tillstånd, speciellt växelströmsspänningsregulatorn. Även de minsta överladdningar orsakar oåterkalleliga förändringar i elektrolytinnehållet och är skadligt för den här typen av batterier.

Gel-batteri
Viktigt: Innan du köper ett batteri av en typ som skiljer sig från din bils standard bör du läsa fordonets manual för att kontrollera att tillverkaren tillåter det. Att använda ett olämpligt batteri är farligt!

 4 parametrar att ha i åtanke när du väljer batteri 

Kapacitet

Det mäts i amperetimmar. Denna parameter visar strömmen ett batteri kan leverera under 20 timmars urladdning med spänning över 10,8 V. Till exempel har ett 72 Ah-batteri tillräcklig kapacitet för att leverera ström på 3,6 A under 20 timmar. Ju kraftfullare bilen är, desto högre batterikapacitet kräver den.

CCA (Cold Cranking Amps)

Detta värde mäts i ampere. Det visar maxströmmen som batteriet kan leverera under de första sekunderna för att starta motorn vid -18° C. Detta värde definierar huruvida batteriet har tillräckligt med kraft för att starta motorn på vintern. Denna parameter bör vara över 255 A för personbilar med bensinmotorer och över 300 A för diesel.

Dimensioner

Dessa ska motsvara storleken på standardutrustningen. Annars kan du få problem med att installera batteriet. Till exempel har batterier tillverkade för amerikanska bilar terminaler på sidan, till skillnad från batterier för europeiska bilar som har terminaler ovanpå. Dessutom har de en inre tråd.

Polaritet

Den kan vara normal eller omvänd. I det första fallet är den positiva terminalen till vänster och i det andra till höger. Normal polaritet är vanligtvis markerad med tecknen “1” eller “L” och omvänd med “0” eller “R”. Polariteten hos ett nytt batteri bör vara densamma som hos ett gammalt, annars kommer anslutningskabelns längd vara otillräcklig.

Viktigt: Välj produkter från välkända märken såsom Bosch, Varta, Vemo, Exide, Ipsa, Energizer, Herth + Buss Elparts och Magneti Marelli. Deras produkter har den bästa kvaliteten och kommer, med korrekt underhåll, att hålla i många år framöver.

Slutsats

En stabilt fungerande elektronisk utrustning och förmåga att starta motorn beror direkt på bilbatteriets tillstånd. Därför är det mycket viktigt att välja artiklar som motsvarar fordonets specifikationer. Information om det standardinstallerade batteriets parametrar kan hittas på dess hölje eller i bilens manual. Vi rekommenderar att du inte ändrar parametrarna för den utrustning du väljer, då det kan vara farligt. Handla i onlinebutiken AUTODOC: här hittar du enbart pålitliga produkter.

Kommentarer – 2

 • @A. M.
  19.01.2022 01:34
  Medlem

  varför bilbatteri säljes inte i Sverige

  • @Eva Andersson
   31.01.2022 11:50
   Medlem

   För de är en explosivfarlig extraskrymmande produkt för Sverige.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument