Hur du väljer och byter kupéfilter

Hur du väljer och byter kupéfilter

Damm, sot, gummipartiklar, slipande substanser, ozon, kväveoxider, svavel- och koldioxidgaser, bensen och växtpollen under vår och sommar tar sig in i bilen genom dess ventilation tillsammans med luft. På grund av det instängda utrymmet kan koncentrationen av de här substanserna vara flera gånger högre i passagerarutrymmet än utanför. Att andas in förorenad luft kan belasta lungorna och leda till allergiska reaktioner. Kupéfilter (eller pollenfilter) är designade för att lösa detta problem. Här är ett par tips som hjälper dig att välja ett filter av hög kvalitet som passar din bil.

Varför det är viktigt att byta ut denna del i tid

Ett pollenfilter är en förbrukningsartikel och bör därför bytas ut regelbundet. Det är rekommenderat att byta ut det åtminstone en gång om året eller efter 15 000 km. Om du bor i en storstad och ofta hamnar i trafikstockningar eller om du kör på dammiga vägar mestadels av tiden kan du behöva byta ut det oftare.

Ett smutsigt filter kan minska effektiviteten hos bilens luftkonditionering samt värme- och ventilationssystem då filtrets motstånd mot luftflödet ökar på grund av ackumulerad smuts. Fönstren immar igen vid regnigt väder och med tiden börjar patogena bakterier och svampar växa på det filtrerande elementets yta.

Varför det är viktigt att byta ut denna del i tid

Ibland deformeras filterelementet, vilket leder till att luftflödet kringgår det och låter alla föroreningar passera in i passagerarutrymmet.

Olika typer av kupéfilter

 Nuförtiden är följande typer populära: 
 1. Konventionellt spärrfilter: Dessa fångar upp smuts. De är tillverkade av speciella papper eller syntetiska fiber. De består vanligtvis av ett par lager. Varje lager är designat för att fånga partiklar av en specifik storlek. Det bör noteras att användning av syntetiska fibrer som filtreringsmaterial är att föredra eftersom de kan säkerställa effektiv rengöring utan att ge luftflödet motstånd. I filter av hög kvalitet kan ett av lagren använda en elektrostatisk laddning som gör det möjligt för dess fibrer att fånga upp även de minsta smutspartiklarna.
 2. Med absorberande lager: Vart och ett av dessa lager har en textilbas med aktivt kolgranulat på upp till 0,5 mm fäst på det. Granulerna har en porös yta som absorberar molekyler av giftiga substanser som tar sig in i bilen tillsammans med luften. Denna typ av filter är dyrare, men säkerställer bättre rengöring. Dessutom neutraliserar de oangenäma dofter.
 3. Med ett antibakteriellt lager: Detta lager är tillverkat av bakteriedödande material, vanligtvis polyfenol. Det binder och neutraliserar bakterier och allergener samt hämmar tillväxten av mögel med flera tiotals gånger. Dessa delar är de dyraste, då de garanterar maximalt skydd.

4 tips från AUTODOC om hur du väljer och använder kupéfilter

 1. Välj produkter från välkända tillverkare: Vi rekommenderar Bosch, Mann-Filter, Stark Automotive, Mahle Original, Knecht, K&N samt Ridex. I artiklar av låg kvalitet används mindre material för tillverkning av filterlagren, vilket resulterar i sämre luftrengöring. Usla produkter kan till och med ha ett falskt kolfilter som i själva verket bara är ett konventionellt dammfilter med ett svartmålat lager. 
 2. Kontrollera pollenfiltrets tillstånd om du upptäcker något av följande:
  1. en oangenäm doft inne i bilen
  2. det är kallt i bilen även när värmen är påslagen eller varmt trots att bilens luftkonditionering är påslagen
  3. damm börjar samlas på instrumentbrädan
 3. Välj reservdelen i strikt korrespondens med ditt fordons specifikationer. Det är omöjligt att installera komponenter som är större än de behöver vara. Delar som är mindre än standardstorlekarna gör det möjligt för ofiltrerad luft att ta sig in i passagerarutrymmet.
 4. Se till att positionera filtret korrekt när du installerar det: Luftflödets riktning, vilket är extra viktigt för kolfilter och anti-allergiska filter, bör vara markerat på sidan av delen.
4 tips från AUTODOC om hur du väljer och använder kupéfilter

Slutsats

Pollenfilter påverkar inte direkt driften av bilens huvudsystem och enheter som motorn eller växellådan. Av denna anledning bryr sig en del bilägare inte om att byta ut dem i tid. Detta kan vara farligt för din hälsa. Komponenter av hög kvalitet kan fånga upp till 99 % av damm och allergener. Därför bör du inte snåla med den här delen. Genom att följa våra enkla tips får du en garanterat bekväm och säker miljö i bilen under lång tid.

Kommentarer – 2

 • @J. A.
  16.10.2022 10:48
  Medlem

  var sitter kupefiltret ? MB C 230 kabriole år 2000

  • @Eva Andersson
   08.03.2023 17:47
   Medlem

   Du hittar denna information i den tekniska dokumentationen för reparation och underhåll av din bil.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument