Instrumentbrädans varningslampor

Instrumentbrädans varningslampor

Du har en mängd olika ​varningssymboler​ som kan lysa och blinka på ​instrumentbrädan​. Man hinner glömma av vad de betyder då det ibland kan gå år innan samma ​varningslampa ​lyser på nytt. Hur åtgärdar man de olika bristerna? Vilka av ​instrumentpanelens lampor​ har du sett blinka och vad betyder det? I den här artikeln tar vi upp de vanligaste.

Röda eller gula lampor?

En röd ​kontrollampa ​varnar vanligtvis för en farlig brist som behöver åtgärdas direkt och du behöver stanna bilen, medan gula lampor indikerar brister som inte är lika akuta – men som ändå behöver åtgärdas snarast. Särskilt om motorlampan och oljelampan lyser rött ska du omgående stanna bilen på en säker plats och kontakta vägassistans.

Lampa Advarsel
Motorlampan lyser​ gult eller rött Motorlampan lyser​ gult eller rött: Indikerar att något är fel i motorn. Lyser lampan gult kan du fortsätta köra men en mekaniker bör kontrollera vad felet är snarast. Det kan på en del bilar även indikera fel på ​styrenheten (​elektronikbox​), ​katalysatorn ​eller ​partikelfiltret​. Oavsett vad så ska du genast köra till en bilverkstad för att få hjälp med felsökning för att inte förvärra problemet. Den kan även lysa/blinka gult vid olika körtillfällen, t.ex. vid stadskörning – men slockna vid körning på motorväg (eller tvärtom). Det kan då vara något fel med ​avgasreningen​ vid det specifika körsättet, och det är bra om du berättar detta för din ​bilmekaniker​. Om den lyser rött ska du inte fortsätta att köra alls utan istället stanna på en säker plats och ringa vägassistans för eventuell bogsering till en ​bilverkstad.
Motortemperatur​-lampan lyser rött Motortemperatur​-lampan lyser rött: Motorns temperatur är för hög och du bör stanna bilen omgående för att åtgärda felet. Att fortsätta köra med för hög motortemp kan allvarligt skada motorn, speciellt om motoroljan börjar koka och då slutar smörja. Det kan vara ​för lite kylarvätska​ – kontrollera nivån. ​Kylfläkt ​eller ​vattenpump ​ur funktion är andra orsaker som kan ge överhettning. Efter att ha stannat bilen och låtit den svalna – och kontrollerat om det finns ​kylarvätska ​- starta bilen för att se om lampan tänds igen. Om den gör det, ring vägassistans för att få bilen till en verkstad. Kör inte med en överhettad motor!
Oljetryckslampan lyser​ gult eller rött Oljetryckslampan lyser​ gult eller rött: Lågt oljetryck​ kan vara ett allvarligt fel i motorn och du bör stanna och åtgärda felet omgående om lampan lyser rött. Stanna bilen på en säker plats och kontrollera oljenivån med mätstickan. Vid låg nivå – fyll på ​motorolja ​och starta bilen kort (5 sekunder) för att se om lampan släckts. Att fortsätta köra med ett för lågt oljetryck kan allvarligt skada motorn om oljan inte kan pumpas fram till alla viktiga ställen. Om lampan fortsätter att lysa efter att du har kontrollerat oljenivå – kontakta då vägassistans. Om lampan lyser gult betyder det att det kan vara för låg oljenivå och du bör kontrollera nivån vid nästa bensinstation och åtgärda detta.
Batterilampan​ lyser rött Batterilampan​ lyser rött: Indikerar att batteriet håller för låg spänning eller inte laddas – fel på ​generatorn​. Det kan innebära att viktiga delar inte får ström och du bör stanna och åtgärda problemet omgående för att undvika att något allvarligt inträffar. Det kan vara ​generatorremmen​ som gått av. Med ett tomt batteri kan du naturligtvis inte heller starta motorn.
Symbol för kylarvätska​ lyser gult Symbol för kylarvätska​ lyser gult: Om nivån på ​kylarvätskan ​är låg – tänds varningslampan. Kontrollera nivån och fyll på vid behov. Till skillnad från motortemperaturlampan så är denna gul och du behöver inte stanna direkt, men vänta inte med att kontrollera förhållandet och fyll upp nivån.
ESP/​antisladd​-lampan lyser gult ESP/​antisladd​-lampan lyser gult: Elektronisk stabilitetskontroll​ (Electronic Stability Programme) hjälper till med att förbättra väghållning och stabilitet. Det kan indikeras att den är urkopplad genom att den lyser vitt eller gult med texten ​ESP OFF​. Speciellt vid halt underlag är det viktigt att ha ett fungerande antispinn​system. Om den blinkar gult när du kör jobbar dess datorprocessor med att hålla hjulen på vägbanan – och det är halt eller blött underlag. Tänk på hastigheten!
Däcktryckslampa​ lyser gult Däcktryckslampa​ lyser gult: Här indikeras att du kör med farligt ​lågt däcktryck​ i ett eller flera av bildäcken och du behöver kontrollera detta på närmaste bensinstation. Du kan alltså fortsätta köra (till en verkstad) men tänk på hastigheten.
Bilbälteslampan lyser rött Bilbälteslampan lyser rött: Om bilens förare eller passagerare inte har på sig bältet tänds denna varningslampa och släcks så snart du har spänt fast dig. Som du vet är det förbjudet att köra utan ​bilbälte ​fastspänt.
Airbaglampan lyser​ gult eller rött Airbaglampan lyser​ gult eller rött: Indikerar med en röd lampa att det ett fel på ditt ​airbagsystem​ och du bör köra din bil till en bilverkstad så snart som möjligt. ​Airbagen ​kanske inte utlöses vid en krock på grund av något elektriskt fel. Om varningslampan lyser gult eller med texten OFF så har du kopplat ur airbagsystemet, kanske för att du har en ​bilbarnstol ​i framsätet.
ABS lampa lyser​ gult eller rött ABS lampa lyser​ gult eller rött: Fel på de ​låsningsfria bromsar​na. Du kan fortfarande bromsa, men du bör genast köra till en verkstad för att få detta kontrollerat, så att hjulen inte låser sig vid en kraftig inbromsning eller vid halt underlag. Tänk på hastigheten när ​ABS:en​ är ur funktion.
Bromsbelägg​-varningslampan lyser gult Bromsbelägg​-varningslampan lyser gult: Varnar för att beläggen på dina ​bromsklossar​ är slitna och behöver bytas ut. Gör det så snart som möjligt. Du kan dock fortsätta köra men tänk på att inte vänta för länge.
Partikelfiltervarning - gul Partikelfiltervarning – gul: Varnar för att avgasernas partikelfilter i dieselbilar är på väg att bli tätt. Du kan fortsätta köra och vanligtvis renas filtret av sig självt vid höga temperaturer (efter en stunds körning), men om varningslampan fortsätter att lysa bör du uppsöka hjälp på en verkstad.
Glödlampa​ (med utropstecken) lyser gult Glödlampa​ (med utropstecken) lyser gult: Indikerar att en någon av ​bilens lampor​ är sönder och behöver bytas ut.
Bränslevarning lyser gult Bränslevarning lyser gult: Du har inte mycket bränsle kvar och behöver tanka.
Servicelampan lyser​ gult (utropstecken i triangel) Servicelampan lyser​ gult (utropstecken i triangel): När den här varningslampan lyser betyder att det är dags för att ​lämna in bilen på service​.
Varningslampan för ​spolarvätska ​lyser gult Varningslampan för ​spolarvätska ​lyser gult: Indikerar låg nivå på spolarvätskan. Fyll på mer!
Parkeringsbroms-lampa lyser​ rött (utropstecken) Parkeringsbroms-lampa lyser​ rött (utropstecken): Här kan det vara ​handbromsen​ (​parkeringsbromsen​) som är åtdragen vid färd, eller – mer kritiskt – ​låg bromsvätskenivå​. Om ​bromsvätskans symbol​ inte släcks efter att du släpper handbromsen, ska du inte fortsätta köra, då lågt tryck i ​bromsvätskan ​kan ge sämre bromsverkan eller så fungerar inte bromsarna alls.
Ett tips från ​ AUTODOC: ​ ​Chansa inte! Det är inte värt att bortse från riskerna med att fortsätta köra när kritiska varningslampor lyser – ta det på allvar. Det är inte bara en ekonomisk fråga, där svåra motorproblem kan bli dyra att reparera – utan även en trafiksäkerhetsrisk. Håll din bil i ett gott skick och om du behöver ​bildelar ​och ​biltillbehör ​vet du att vi har dem till ett ​lågt pris​.

Kommentarer – 8

 • @user_59106
  28.06.2021 19:50
  Medlem

  Hej jag har en Volvo s 60 års 2004 och motor 2,5 t. Idag när jag körde började Servicelampan lysa gult å sen när vi kom hem å bara skulle
  flytta på bilen en timme senare så lös den lampan rött. Jag undrar vad är det vanligaste felet och vad ska man göra?

 • @Eva Andersson
  07.07.2021 15:46
  Medlem

  Troligtvis måste du byta olja och oljefilter.

 • @user_123330
  25.11.2021 13:42
  Medlem

  Temperaturmätaren lyser rött och piper en liten stund vid start sen slocknar den ? Har en Audi A3 någon som vet vad det kan vara för fel ?

  • @Eva Andersson
   02.02.2022 12:19
   Medlem

   Orsaken kan ligga i en givare som kanske är slut.

 • @user_160289
  29.01.2022 12:31
  Medlem

  Gul triangel lyser med utropstecken på min peugeot partner 2016 sen kommer det upp engine fault

  • @Eva Andersson
   02.02.2022 12:11
   Medlem

   Enligt beskrivningen är det teoretiskt svårt att lösa ditt problem, det rekommenderas att kontakta en specialiserad tjänst för en fullständig diagnos och identifiering av orsaken till problemet.

 • @user_235363
  08.07.2022 07:45
  Medlem

  varnings lampa röt en rat och står Styrning skadat men det tänds ibland bara?

 • @Eva Andersson
  28.07.2022 12:03
  Medlem

  Vi rekommenderar att du kontaktar verkstaden för korrekt identifiering av felet.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument