Så fixar du en sprucken vindruta

Så fixar du en sprucken vindruta

Reparationer av sprickor i vindrutan är en av de populäraste tjänsterna som erbjuds i verkstäder. Vindrutans placering förklarar dess sårbarhet för skador: stenar och andra föremål kan lätt flyga ut från hjulen på bilen framför, trädgrenar kan repa glaset och ibland orsakar hagel flisor och sprickor. Skador innebär dock inte alltid att du måste byta ut rutan. I vissa fall kan den lagas. Här kommer vi att berätta när det är möjligt att återställa rutan och vad du som förare bör göra om fel uppstår.

Kan jag köra med en sprucken vindruta?

 Alla skador på vindrutan bör repareras omedelbart efter att de inträffat. Det finns ett flertal skäl till detta: 
 • När defekter utsätts för vibrationer och temperaturförändringar kan de öka i storlek, vilket gör att det inte längre är möjligt att fixa en sprucken vindruta. Komponenten kommer då att behöva bytas ut.
 • Sprickor i rutan är ett hinder för att få godkänt vid en bilbesiktning. Att köra ett fordon utan vederbörligt certifikat är olagligt.
 • Synligheten försämras. Sprickor, flisor och repor påverkar synligheten, kan snedvrida bilden och fungerar som ett störande moment. Allt detta leder till en sänkt grad av uppmärksamhet hos föraren och kan orsaka olyckor. Dessutom kan du få böter om skadan är belägen på förarsidans torkarområde.

Kan jag köra med en sprucken vindruta

Kan jag reparera en sprucken vindruta på egen hand?

Trots att du kan hitta många kommersiellt tillgängliga reparationskit för spruckna vindrutor är det inte rekommenderat att utföra reparationen själv utan lämpliga förkunskaper. Kom ihåg: för att säkerställa att inga spår syns efter reparationen och för att återställa produktens ursprungliga styrka måste ett antal villkor uppfyllas. 

Ta din bil till en verkstad vid skada. Bilservicespecialister har rätt kunskaper och all utrustning som krävs för att utföra högkvalitativa reparationer av vindrutor. För att exempelvis hindra en spricka i vindrutan från att sprida sig måste hål borras i dess ändar. För att göra detta måste ett roterverktyg användas. I detta fall är det väldigt viktigt att beräkna din insats exakt för att inte förvärra problemet. Under arbetsprocessen behöver du dessutom ett speciellt verktyg som kallas ritsnål. Detta gör det möjligt att ta bort små fragment från det skadade området. Dessutom krävs en speciell ultraviolett lampa för polymerisation av många blandningar. Efter att defekten limmats är ytan vanligtvis plan, vilket också innefattar användning av lämplig utrustning och specialmedel.

Kan jag reparera en sprucken vindruta på egen hand

När måste jag byta ut vindrutan?

 Alla fel kan inte repareras. Vanligtvis kan små defekter fixas. Du kommer att behöva byta ut glaset i följande situationer: 
 • det finns defekter i förarens synfält
 • en flisa befinner sig mindre än 25 cm från vindrutans kant
 • defektens diameter överstiger 1,5 cm
 • en spricka vidrör två eller fler vindrutekanter
 • små sprickor täcker mer än 30 % av vindrutan
 • perforeringsskada
 • defekter som hindrar andra komponenters drift: värmeelement, ljus- och regnsensorer etc.

Vad gör jag om det uppstått defekter på vindrutan?

 Vidta följande åtgärder: 
 • Stanna bilen.
 • För att hindra fukt och smuts från att tränga in i sprickan, vilket kan göra att delen inte kan repareras, kan du skydda det skadade området med tejp. Se dock till att tejpen inte kommer i direktkontakt med det skadade området. Använd papper eller cellofan som isolator för att göra detta.
 • Försök inte hindra en vindrutespricka från att sprida sig genom att fylla den med superlim eller nagellack. Detta kommer inte vara till någon hjälp utan endast förvärra situationen.
 • Lämna inte en bil med sprucket glas i gassande sol på en parkeringsplats. Temperaturökningen i passagerarutrymmet ökar trycket på vindrutan, vilket kan leda till ännu värre skador.
 • Om defekten befinner sig inom förarens synfält kan du höja eller sänka sätet för att förbättra sikten.
 • Försök ta din bil till en specialist så snart som möjligt. På vägen till verkstaden bör du försöka undvika vägar av dålig kvalitet och köra mjukt. Stötar och vibrationer kan orsaka ytterligare sprickspridning.

Vad gör jag om det uppstått defekter på vindrutan

Slutsats

Att reparera sprickor i vindrutan hjälper bara till att återställa det ursprungliga utseendet om det görs av ett proffs. Ju tidigare du söker specialisthjälp, desto större är sannolikheten för ett kvalitativt resultat. Våra tips hjälper dig att ta dig till en verkstad utan risk för att förvärra problemet.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument