Vad är ASC? Egenskaper och tekniska specifikationer

Vad är ASC? Egenskaper och tekniska specifikationer

ASC (Automatic Stability Control) är ett stabilitetskontrollsystem som finns i bilar från Jaguar och BMW och utkom först 1997. Det begränsar motorns uteffekt och hjälper på så sätt till att förhindra att hjulen slirar. Systemet förbättrar fordonets dynamik och manövrering på halt underlag samt förhindrar att man får sladd.

Hur ASC fungerar

ASC-systemet arbetar tillsammans med det låsningsfria bromssystemet och de delar en gemensam styrenhet. Styrenheten övervakar hjulens hastighet genom att använda ABS-sensorerna. Om ett av dem börjar sladda, ingriper motorns styrenhet (DME). Den ger ett styrkommando till motorn att begränsa uteffekten. Detta uppnås genom att slå av en eller flera av bränsleinsprutarna. Tändföljden och gasreglagets position kan också anpassas.

Systemet slås automatiskt på när nyckeln vrids om i tändningen. När man kör med snökedjor eller på sand eller nysnö, är det rekommenderat att slå av systemet genom att trycka på knappen på mittkonsolen. Håll knappen nedtryckt i ett par sekunder, för att inaktivera systemet.

Populära bilar utrustade med ASC

Orsaker till funktionsfel

  • ! Fel på sensorer för hjulens hastighet, för vevaxelns position, eller på luftmassemätaren.
  • ! Fel på gasreglagets ventil.
  • ! Skador på elledningarna till sensorer, relän eller till en styrenhet.
  • ! Däck med olika däckmönster monterade på samma axel.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *