Vad är krockkudde? Beskrivning och driftprincip

Vad är krockkudde? Beskrivning och driftprincip

En krockkudde (airbag) är en mycket viktig del i en fordons passiva säkerhetssystem. Det är en påse eller kudde, tillverkad av ett starkt flexibelt tygmaterial, som i en nödsituation blåses upp med gas och dämpar stöten vid en kollision. Porsche 944, tillverkad 1987, var den första bilen som hade främre krockkuddar som standardutrustning. Idag är i princip alla moderna fordon utrustade med dem.

Hur den fungerar

Sensorer i stötfångare, kupé och dörrar upptäcker tillfället och kraften från en sammanstötning vid en kollision. En signal skickas till bilens styrenhet (ECU), där en elektrisk impuls utlöser drivladdningen. Den antänder en gasgenererare, som består av kaliumnitrat och natriumazid. Resultatet av detta blir en reaktion, där kväve frigörs, vilket får krockkudden att blåsas upp på 0,3 sekunder. En krockkudde utlöses endast när bilens hastighet vid kollisionen är 20 km/h eller högre. Det är för att minska risken för skador vid små trafikolyckor med lättare kollisioner.

Bilens styrenhet kan programmeras med olika algoritmer för att lösa ut krockkudden. Fordonets hastighet och inbromsning tas också med i beräkningarna, samt passagerarens vikt och position. Det är till exempel inte säkert att systemet löses ut om säkerhetsbältet inte är fastspänt. Dessutom kan systemet stängas av när man har en bilbarnstol i det främre passagerarsätet.

Olika typer av krockkuddar

  1. Främre: dessa är monterade i mitten av ratten för föraren, och i instrumentbrädan för passagerare i framsätet.
  2. Sida: dessa krockkuddar är monterade i ryggstöden på framsätena. De skyddar bröst, buk och bäcken vid en front- eller sidokollision.
  3. Krockgardin: dessa är monterade i kupéns tak eller mellan takstolparna. De förhindrar skador på huvud.
  4. Centrala: dessa krockkuddar är placerade mellan föraren och passageraren i framsätet.
  5. Knä: dessa finns under ratten och under handskfacket. Den typen hittas oftast i lyxbilar.
  6. För fotgängare: dessa krockkuddar är monterade på fronten av bilens kaross för att skydda fotgängare och minimera skador vid en kollision med en gångtrafikant.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *