Hur man får bort ​repor i lacken

Hur man får bort ​repor i lacken

Alla bilar får förr eller senare lackskador – från stötar eller ​stenskott och liknande. Här får du tips på hur du enkelt kan ​ta bort repor på bilen​.

Repor på bilen​s lack är en ingångspunkt för rost – och rosten kan sprida sig under lacken. Lacken kommer att flagna och det blir fula och rostangripna plåtdelar. I värsta fall blir du tvungen att byta ut hela delar, som motorhuven eller en skärm, om du inte stoppar rosten i tid.

För stora repor efter exempelvis en mindre olycka, bör du lämna in bilen på en bilverkstad för omlackering​. Men för mindre repor följer här en del tips på vad du kan göra själv för att förhindra onödigt stora kostnader.

Laga repor på bilen

Du har fått en liten​ repa på bilen​ efter ett stenskott eller från en oaktsam medtrafikants dörröppnande och du vill naturligtvis ta bort den så snart som möjligt.

Om repan är ytlig och inte djup, (inte når ner till plåten) kan du polera området för att få repans skarpa kanter att rundas av. Om det görs rätt försvinner repan inte – men blir helt, eller näst intill, osynlig. Var försiktig med poleringen och tryck inte för hårt då det kan orsaka sliprepor. Du vill heller inte polera för mycket då det förtunnar lackens skyddande tjocklek.

Laga repor på bilen
 Om repan är djupare men inte går ner till plåten, gör så här: 


 • Tvätta bilen ordentligt och använd ​kallavfettning​.
 • Torka noggrant av ytan som ska poleras, så den är mycket ren och torr.
 • Använd en ​slippasta ​(​rubbing​) på en ren trasa och gnid i cirkelrörelser över repan med ett lätt tryck tills repans skarpa kanter känns jämnare.
 • Rengör på nytt för att få bort all rubbing – viktigt.
 • Fäst maskeringstejp på båda sidor om repan och tvätta repan på nytt med T-sprit eller tvätt thinner (eller liknande).
 • Kontrollera att rätt​ ​billack ​används genom att kontrollera numret i bilens instruktionsbok​, för att verkligen få rätt nyans.
 • Måla repan med lack i flera tunn​a​ och jämna lager (tre till fyra) och låt torka emellan målningarna (10 minuter minst). Använd en tunn pensel (följer ofta med reparationskit av olika typer för stenskott eller små repor).
 • Därefter lägger du på tre till fyra tunna och jämna lager ​klarlack​.​ ​Ta bort maskeringstejpen innan klarlacken har torkat för att undvika att färg följer med på
 • maskeringstejpen. Det kan ta upp till en vecka för färgen att helt torka och du kan under denna tid inte göra något med lacken.
 • Använd sedan en så kallad ​scratch remover​, ​scratch eraser​, ​bilpolish​, slippasta eller rubbing för att polera ytan över den lagade repan.
 • Sista steget är att vaxa området genom att gnugga i små cirklar och förhoppningsvis har du inte längre en synlig repa.

Tips från ​AUTODOC​:​ Om repan går ner till plåten, och du känner dig så pass säker på att själv åtgärda reporna, istället för att lämna in bilen på lackservice, behöver du innan målning med lack använda en grundfärg eller ​rostskyddsprimer​. Har du tillgång till en ​polermaskin ​är det naturligtvis enklare med polering efter att lackarbetet är utfört, men tänk på att inte trycka maskinen för hårt – för att undvika slipspår.

Sammanfattning

Det är lätt att ​fixa små repor i lacken​, men du vill lämna in bilen för omlackering på bilverkstad ​för större skador. Tänk på att skydda miljön vid ​lackarbeten​ och med rengöringsprodukter som förtunning eller thinner och skydda dina händer och ögon, samt andning. Du hittar lätt alla nödvändiga produkter – ​bildelar​ och ​bilvårdsprodukter ​på vår webbplats till ​låga priser​. Lycka till!

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *