Så kan man ​tvätta bilinredning​en själv

Så kan man ​tvätta bilinredning​en själv

Din ögonsten – som du alltid vill ha ren och fin – har fått en skamfläck. Bilklädsel​n är fläckig och behöver en rengöring. Hur gör du bäst?

Rengöring ​av ​bilinredning ​är något som kommer naturligt för många på söndagar när man tvättar bilen​. De olika materialen är ju ändå lite knepiga att hålla koll på – vilka bilvårdsprodukter ​ska man använda till vilket material. I den här artikeln tittar vi närmare på hur man ​tvättar bilen invändigt​ och förhoppningsvis hittar även du några goda tips.

Gör-det-själv-rengöring av ​bilinteriör​: grundregler

 • Vänta inte – så fort du ser fläcken, ta itu med den medan den är färsk. Det är svårare med ingrodda fläckar.
 • Bra verktyg för rengöring – en lämplig, mellanhård skurborste, mikrofiberduk och varmt vatten – med detta kommer du långt. Diskmedel eller såpa utspätt i vatten eller ett flytande tvättmedel (också utspätt) är också bra att använda.
Mellanhård skurborste, mikrofiberduk och varmt vatten
 • Undvik starka kemikalier och använd istället olika ​fläckborttagningsmedel​, som kan vara lämpliga för just dig. Följ då noggrant instruktioner och varningar för dessa medel och för vilka material de passar.
 • Ge dig på fläckar med mjukt gnuggande cirkelrörelser när du använder dig av din mellanhårda skurborste för att försiktigt lösa upp fläckarna.
Mellanhårda skurborste för att försiktigt lösa upp fläckarna
 • Tvätta hela områden av interiören för att inte få ljusare och mörkare partier.
 • Låt inte vatten och fukt vara kvar i kupén, utan torka ut så fort som möjligt efteråt, för att undvika mögel och rost.
 • En dammsugare med mjukt munstycke som inte skadar läder är ett annat bra verktyg för att ​städa​. Piska upp dina tygsäten med en mattpiska innan dammsugningen och använd en klibbig damm-roller efter.
En dammsugare med mjukt munstycke som inte skadar läder.
 • Strykjärn med ångfunktion kan hjälpa till att lösa upp svårborttagna, ingrodda fläckar – men aldrig till läder och konstläder. Tänk på brandrisken och att inte smälta skumgummistoppning, utan använd låg värme.
 • När du har ​fläckar på tyg​klädsel, använd då två tvättsvampar – en fuktig med utspädd diskmedel och en torr för att torka upp. Använd dem om vartannat i omgångar, för att suga upp fläckar.
 • Undvik ammoniakprodukter för tonat glas, då det kan skada själva toningen. Använd istället ett vanligt ​fönsterputsmedel​. Och tänk på att bakrutan endast ska torkas på längden på grund av den inbyggda ​defrostern​.

Tillvägagångssätt för interiörens olika material

För rengöring av ​lädersäten ​- börja med mekanisk rengöring av damm och sand, men försiktigt och använd mjuka munstycken på dammsugaren. Sug även rent i flikar och sömmar. Om du har tillgång till tryckluft kan du också blåsa rent i skrymslen.

När damm och lös smuts är borta kan du gå på med ett specialschampo för läder och massera in med cirkelrörelser. Torka sedan rent med en mikrofibertrasa. Det är viktigt att använda rätt produkt för läder, då det är skyddat av speciella lacker och fetter för att stärka materialet. Man vill inte lösa upp detta. En bra idé är att smörja in ​läderbalsam ​efter, för att ytterligare skydda skinnet.

Specialschampo för läder

När du ska rengöra ​plysch​ i inredning och säten använder du dig av speciell klädseltvätt som även passar sammet och ​velour​.

Plast- och ​vinyl​inredning​ ​rengör du med speciella sprayer för ​instrumentbrädan ​och du torkar av med en mikrofiberduk efteråt. Spraya inte för mycket då det kan ge missfärgning om det torkar in.

Även ​ratten​ behöver en ​specialtvätt ​för att den inte ska bli för hal och du tappar greppet när du kör. Den kan vara gjord i läder, gummi eller vinyl. Använd därför ett lämpligt medel för just din ratt.

Bra lösningar för ​svåra fläckar

 • Fettfläckar​: ​Tvätta ​med diskmedel utspätt i vatten.
 • Tuggummi på tyg:​ Använd ​kylspray ​för att frysa ner det sega godiset och bryt eller peta bort det.
 • Oljefläckar​: ​Kallavfettning ​som är utspädd kan vara effektivt mot detta.
 • Röklukt​: Använd ​koncentrerad ättika​ (24%), låt stå i en bunke i bilen över natten och lukten är borta.
 • Kaffefläckar​, nya och intorkade: Använd såpa och vatten för att få bort fläckar och ibland kan du behöva upprepa flera gånger för intorkat kaffe.
 • Bärfläckar​: Såpa, schampoo eller ett ​alkaliskt rengöringsmedel​ är bra att använda på denna typ av fläckar.
 • Blodfläckar​: Kallt vatten och mycket salt, tvätta därefter med såpa och vatten.
 • Lerfläckar​ och ​ketchupfläckar​: Vänta tills det torkat och borsta med hård borste eller skrapa bort med en matkniv. Därefter går du på med vatten och såpa.
Tips från ​AUTODOC​: När du tvättar inredningen använd då rätt produkt till rätt material för att få det bästa resultatet utan att skada detaljer. Tänk på att skydda miljön och dig själv genom att använda skyddsglasögon och andningsskydd om du använder lösningsmedel, samt handskar som står emot kemikalier. Samla alltid upp eventuellt spill och låt det inte gå ut i dagvattenbrunnar eller avlopp.

Sammanfattning

Följ de olika artiklarnas tvättråd och instruktioner och använd bara väl beprövade produkter för att vara säker på att det får jobbet gjort, utan skador på bilen eller miljön. Viktigt är även att inte lämna fukt i säten och inredning, som kan ge upphov till mögel – torka och ventilera väl.

När du behöver bilvårdsprodukter – då vet du att du kan hitta allt du behöver hos oss. På vår webbplats finns allt inom ​bilrengöring​ och ​biltvätt​ – invändigt som utvändigt – till ​billiga priser men av ​hög kvalitet​. Lycka till med biltvätten!

[Total: 1   Average: 5/5]