ABS-bromsar och hur de fungerar

ABS-bromsar och hur de fungerar

Hur fungerar ABS-bromsar? Vi kommer här att titta närmare på ABS-bromsens funktion och dess fördelar, vad som är viktigt att kontrollera och hur de hålls i ett gott skick. Vi hoppas att du finner artikeln intressant och användbar.

ABS – Antiblockeringssystem, från tyskans Antiblockiersystem, utvecklades först under 1950-talet för flygplan, och det var inte förrän 1985 som den kom som standardutrustning i en personbil – Ford Scorpio.

Ideen med låsningsfria bromsar var att förkorta bromssträckor och göra bilen manövrerbar vid hårda inbromsningar, så man inte förlorar kontrollen. Tester visar att bromssträckan normalt sett blir kortare på alla underlag jämfört med utan ABS.

Dess olika delar och funktion

Olika delar och funktion ABS

Till skillnad från det tidiga ABS-systemets fullt mekaniska konstruktion, är de numera elektroniska, med sensorer som mäter när ett hjul inte längre rullar mot underlaget och börjar glida. När bromsarnas styrsystem märker detta, släpper det något på bromsen och låter hjulet rulla igen – men inte mer än nödvändigt – tills det igen nästan låser sig.

Trycket på bromsen anpassas till att ge största möjliga bromsverkan, men inte så högt att det låser hjulet. Allt detta sker på millisekunder och upprepas tills bromsandet upphör eller hjulet stannat. När allt detta händer kommer du känna att bromspedalen börjar vibrera – och det är helt normalt.

Risken för sladd minskar väsentligt och du har möjlighet att bromsa bilen kraftigt och styra undan från ett eventuellt hinder.

Systemet består av en styrenhet för ABS:en och till den är hastighetssensorer kopplade. Sensorerna sitter vid bilens hjulnav och mäter vardera hjuls hastighet vid en tandad ring. Resten av bromssystemet är också kopplat till denna ABS-styrenhet.

Skulle det vara något fel på systemet kommer ABS-varningslampan att tändas på instrumentpanelen.

Fördelar mot bilar utan ABS-bromsar

Fördelar mot bilar utan ABS-bromsar

Manövreringskontrollen över bilen ökar väsentligt när däcken inte låses och tappar fästet mot underlaget och det går fortfarande att styra vid maximal inbromsning. På äldre bilar utan låsningsfria bromsar låser sig speciellt framhjulen vid hård inbromsning och bilen går i samma riktning som dess rörelsekraft, utom kontroll. Du känner igen det klassiska skrikande ljudet från däcken som glider på vägbanan, som man ser i gamla filmer.

På bilar med ABS blir bromssträckan i lag kortare, speciellt vid våta och hala underlag, och däcken slits inte lika mycket som på bilar utan ABS.

Kontroll och underhåll

Hur kan du kontrollera att ABS-bromsen fungerar? Det första och enklaste kontrollen är att se att ABS:ens gula kontrollampa lyser upp på instrumentbrädan när du startar bilen. Den tänds och indikerar att systemet startar och om allt är som det ska så slocknar den strax därefter.

För att kontrollera funktionsdugligheten är ett annat bra sätt, att på en säker plats bromsa in så hårt du kan, för att se att bromsarna inte låses och att du kan styra under den hårda inbromsningen. Tänk på att det behöver vara en säker plats som du utför denna manöver på – inga bilar bakom.

Kontroll och underhåll

Du bör hålla bilen i gott skick och kontrollera med jämna mellanrum hela ditt bromssystem. Med allt från att bromsvätskan håller rätt nivå och inte är för gammal, då den kan suga åt sig vatten och därmed få en försänkt kokpunkt och bromsrören kan bli rostangripna inifrån, till att kontrollera att bromsrör, bromsslangar och dess packningar är täta och fria från rost.

Finner du eventuella brister i systemet är det viktigt att åtgärda det omgående. Låt en erfaren bilmekaniker hjälpa dig med ABS-reparation.

Alla bildelar, bromsvätskor och underhållsprodukter som du behöver, hittar du hos oss till låga priser och alltid av högsta kvalitet.

Ett tips från AUTODOC: Gör en snabb och enkel bromskontroll. Hitta en säker plats och accelerera rejält (minst 65 km/h) och tvärnita för att kolla att du har kontroll på bilen under inbromsning. Du får då även en känsla för hur ABS:en uppför sig när den slår in och hur bromspedalen vibrerar.

SAMMANFATTNING

ABS-bromsar är en väsentlig förbättring mot tidigare bromsar: ger styrförmåga vid kraftiga inbromsningar och förkortar bromssträckan, särskilt på hala vägar, samt minskar slitaget på däcken. Eventuella fel på ABS-systemet kommer att indikeras av varningslampan på instrumentpanelen. Håll din bil i gott skick och kontrollera regelbundet bromsvätskan, och att bromsslangarnas och bromsrörens packningar håller tätt. Behöver du mer tips, gå in på vår webbplats och titta på våra instruktionsvideor och manualer. Där kan du hitta många intressanta tips.

[Total: 1   Average: 5/5]