Hjulupphängningen, hur fungerar den

Hjulupphängningen, hur fungerar den

Vi kommer här att förklara hur bilens fjädringssystem fungerar och beskriva dess olika varianter. Hur det är uppbyggt och vad man behöver tänka på för att hålla det i gott skick och lite andra goda råd. Håll till godo!

Bildäcken är det första som absorberar stötar och det enda som är i kontakt med vägbanan. Hur de är utformade är av stor betydelse och bör behandlas i ett kapitel för sig själv. Därefter kommer själva fjädringen.

Förutom att göra bilkörningen bekväm och att hindra vibrationer och stötar från en ojämn väg att kännas i bilen, bidrar fjädringen till att förbättra vägegenskaperna och därmed ge en bättre trafiksäkerhet och körglädje, och hjälper till med att förbättra styrning och bromsverkan. Ju mjukare fjädring desto bättre komfort – men mer känslig för förändringar av lastvikter och kan ge sämre vägegenskaper. Ju styvare fjädring desto bättre vägegenskaper – men mer känslig mot stötar och vibrationer i bilen.

Upphängningssystemet består av en mängd olika bildelar, där två av de viktigaste är fjädrarna och stötdämparna. Generellt är det fjädrarna som dämpar stötar och stötdämparna som dämpar fjädringen. I detalj är det däremot ett myller av olika delar som samverkar för att åstadkomma bästa möjliga komfort på din färd.

De två vanligaste upphängningssystemen

De två vanligaste typerna av fjädringssystem är MacPherson-fjädring och dubbel länkarmsfjädring. En bil kan ha olika system på framaxel och bakaxel.

Dubbel länkarmsfjädring består av en övre länkarm och en nedre länkarm, vanligtvis parallellt monterade, som håller hjulet på plats. De är fästa i chassit i två fästpunkter vardera och vid en led till hjulspindeln. Stötdämpare med fjäder runt sig, är monterade på en länkarm och fäst med en punkt i chassit, och hjälper till med att dämpa den vertikala rörelsen. En fördel med dubbla länkarmar är att man enklare kan ställa in olika hjulvinklar än på en bil med MacPherson-fjäderben, och därmed få en stabilare fjädring.

Uppfinningen är från 30-talet och några tidiga bilar som använde den här typen av fjädring var Citroën, som började använda den i deras Citroën Rosalie från 1934 och Citroën Traction Avant modeller. Packard använde den på sin modell Packard 120 från 1935 och marknadsförde det som ett säkerhetssystem i bilar.

MacPherson-fjädring

Senare bilmärken som använt dubbel länkarmsfjädring inkluderar bland annat Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Mazda MX-5/Roadster, MG, Saab, Honda, Mercedes-Benz, Toyota och Pontiac. Även i modeller som Aston Martin DB7, Rover 600, Honda NSX, Honda S2000 och Honda Prelude. En del modeller har tidigare använt systemet, som Honda Accord (fram till 2013), Peugeot 407, Citroen C5, Peugeot 508 GT och Mazda 6/Atenza (fram till 2014). Honda Civic använde dubbla länkarmar fram till 2000 och från och med 2001 års modeller bytte de till MacPherson fjäderben.

MacPherson-fjädring, som är den vanligaste varianten, är en mer kompakt konstruktion och passar därför bra på mindre bilar, då själva stötdämparen och fjäderbenet är separerade, men sitter inlemmade direkt på hjulspindeln som fungerar som en axel och är en infattning för hjulets navlager. Endast en undre länkarm sitter monterad i den här typen av fjädringssystem. Används främst i framhjulens upphängning, då det tar ganska liten plats jämfört med andra system.

En fördel med fjäderben är att de håller en lägre tillverknings-/monteringskostnad då det är färre delar. Själva fjädern och stötdämparen är ofta av den kombinerade konstruktionen coilover, där de både tillverkas och byts ut i ett stycke. Börjar den läcka byter man ut hela enheten.

Fjädern och stötdämparen

Tidiga bilar som använde MacPherson fjädring var Ford Vedette, Ford Consul och Ford Zephyr. Senare bilar som använder fjäderben är bland annat Honda Accord, Honda Civic, Mercedes E-Class, Porsche 911, Porsche 911 GT3, Porsche Boxster, Porsche Cayman GT4, Subaru Impreza WRX STI med flera.

 Andra varianter av hjulupphängningar 

Gashydraulisk fjädring

Citroën uppfann detta upphängningssystem till sina större mellanklassbilar 1954 och används fortfarande i deras modeller Citroën C5 och Citroën C6.

Det har även använts i andra bilmärken, som Rolls-Royce Silver Shadow, Maserati Quattroporte II och i några av modellerna från Peugeot. Även ganska nyligen i Mercedes-Benz modeller där systemet kallas Active Body Control och 1991 i Toyota Soarer UZZ32 “Limited” där det kallades Toyota Active Control Suspension.

Det är gasklockor fyllda med kvävgas som används vid hjulen, där fjädrar skulle suttit på ett vanligt fjäderupphängt system. Strax under gasklockan, skillt av ett rörligt gummimembran, finns en behållare med hydraulvätska där en kolv, sammankopplad med hjulens upphängnings armar, pressar underifrån.

Då bilen gungar kommer gasen att antingen komprimeras eller expandera och vid var hjulaxel sitter en nivågivare som styr inpumpning eller utsläpp av hydraulvätskan. I bilen finns ett reglage för att höja eller sänka bilen, vid till exempel tung last, eller vid körning på dåliga vägar. Gasen reglerar fjädringen och vätskan bilens nivå över vägen.

Över tid kan kvävgas läcka och fjädringen kan då bli stum, men det är bara att fylla på med ny gas. Om fjädringselementen inte håller tätt behöver de bytas ut. För övrigt behövs inget annat underhåll av gasfjädringen.

Luftfjädring

Använder tryckluft och är vanligast på lastbilar och bussar, men systemet har några exempel bland personbilar. 1957 användes det på Cadillac Eldorado Brougham och på ett antal andra amerikanska bilmärken vid 50-talets slut.

Några lyxmodeller som Borgward P100, Mercedes 300 SEL och Mercedes 600 på 60-talet har också använt denna typ av fjädring, och i slutet på 90-talet, som extra tillval på Mercedes S-klass.

Andra varianter

Det finns ytterligare olika varianter på hjulupphängningar som är mindre vanliga, som till exempel multi-länk upphängning. Använd i bland annat Mercedes C111 och i vissa varianter av Mercedes 190 och Mercedes W124.

Bladfjäder-, pendelaxel-, stel hjulaxel-, De Dion-axel-, Dubonnet-, Chapman- och Christie-upphängningar samt torsionsfjäder är exempel på andra system som också kan finnas i bruk på en del fordon, särskilt äldre.

Bladfjäder

Ett tips från AUTODOC: En skadad stötdämpare repareras inte utan byts ut helt. Det är ett avancerat arbete där många specialverktyg behövs. För att få det utfört på bästa sätt, låt en erfaren bilmekaniker laga bilen åt dig, men om du själv känner att du vet vad du gör och vill reparera bilen själv, kan du hitta många bra tips hos oss. Kolla in våra instruktionsvideor och manualer, och du hittar de absolut bästa bildelarna och verktygen hos oss, och alltid till låga priser och av toppkvalitet. Titta in på vår online-shop.

Olika delar i bilens hjulupphängning

  • Spindelled. Är en kulled med länkarm som är fäst till vardera hjulspindel, en på var sida. Dess uppgift är att låta hjulet vara vridbart och att hålla det i rätt läge. Kulan i leden låter länkarmen rotera i alla riktningar. Styrleden liknar spindelleden, men är fäst på styrstaget.
  • Stötdämpare är en behållare som ser ut som en cykelpump, men med en hydraulolja inuti som kan strömma igenom små hål när en kolv, som finns på insidan, pressar oljan. Det skapar en dämpning av fjädringen, där rörelseenergi omvandlas till värme. Dämparen är vanligtvis monterad inuti fjädern, och vissa kommer som en enhet – då kallade coilover, och är vanliga i upphängningar av MacPherson-typ.
  • Hjulspindeln är en axel med infästning för hjulets lagring i dess nav, och fäster till länkarmarna (sitter mellan övre- och undre länkarm på en dubbel länkarmstyp), styrleder och eventuella krängningshämmare. Kan ibland ha en utskjutande arm fäst till den övre länkarmen, som också till utförande liknar en länkarm.
  • Krängningshämmare och torsionsstav hänger ihop, då krängningshämmaren är utformad som en torsionsstav och hjälper till att stabilisera fram- och bakvagn. Fäst till chassi och till hjulspindeln med kulleder eller gummibussningar. De är särskilt vanliga på last- och sportbilar.
  • Torsionsstav är en stålbalk vriden i sin egen längdriktning och är en äldre typ av hjulupphängning i sig själv (torsionsfjädring), men konstruktionen används numera främst för krängningshämmare, eller som upphängning i släpkärror och husvagnar.
  • Länkarmar är stållänkar i triangelform (A-länkarm) som sitter fäst med dess två baspunkter i chassit och med spetsen i spindelledens kulled. Dubbel länkarmsfjädring har en övre och en undre länkarm och MacPherson-typen använder endast den undre länkarmen.
  • Fjäderben (fjäderbensstag), fjäderbenslagring och fjädersäte i fjädertornet. Detta är delar i MacPherson-systemet. Dämparen sitter även tillsammans innanför fjädern i fjäderbensstaget och om det är av modellen coilover, så sitter de som tidigare nämnt ihop i en enhet. Lagring och fjädersätet i tornet sitter med gummibussningar, och bör kontrolleras regelbundet.

Hur man vårdar sitt fjädringssystem

Hur man vårdar sitt fjädringssystem

Kör inte i gupp, skulle vara dumt att säga, då man ju alltid försöker undvika vägojämnheter om det är möjligt. Vad man däremot kan tänka på är att inte köra i för höga hastigheter över platser med många gupp efter varandra eller på kullerstensvägar då det kan bildas bubblor och skum i hydrauloljan i stötdämparen, om den blir för varm. Parkera inte heller bilen med hjulen i en svängd position, särskilt i backe.

Rostangrepp på länkarmar och delar i upphängningen behöver åtgärdas i tid. Kontrollera därför detta noggrant och regelbundet. Olika gummibussningar och lagringar (fjäderbenslagring, länkarmslagring) behöver också kontrolleras så att de sitter på plats och inte har torkat eller spruckit.

Fjädersätet är viktigt att rengöra, då det lätt kan samlas smuts och börja rosta där.

Själva stötdämparen, och oftast ihop med fjädern, är en del som helt enkelt byts ut om den är skadad, och då byts hela enheten ut. Den kontrolleras också regelbundet och man märker lätt om det läcker olja.

Gashydrauliska dämpare kan tappa en del av sin kvävgas över tid och kan behöva en påfyllning. Om det händer ofta är de otäta och behöver bytas ut.

För arbeten med att byta länkarmar, kan du behöva olika verktyg som till exempel fjäderspännare eller spindelledsavdragare och om du ska byta på mer än en sida kan du även köpa en länkarmssats, med alla passande länkarmar för just din bil.

Efter utförda arbeten på dessa delar, behöver du även göra en hjulinställning eller framvagnsinställning.

SAMMANFATTNING

Fjädrarna dämpar stötarna och stötdämparna minskar gung och håller bilen stabilt på vägbanan. De två vanligaste typerna av upphängning är MacPherson, som speciellt används för framhjulen (på grund av sin kompakta konstruktion) och dubbel länkarmsfjädring som ger ett något stabilare resultat. Byt ut skadade dämpare och tänk på att hålla bilen fräsch och i form och att hålla rost borta, och att regelbundet kontrollera skicket på skyddsdamasker och gummibussningar. Köp alla reservdelar från oss för att vara säker på att få det bästa för pengarna.

[Total: 1   Average: 5/5]