Hur förvarar jag sommar- och vinterdäck?

Hur förvarar jag sommar- och vinterdäck?

Tips 1. Hitta en lämplig plats

Däcken ska förvaras på en torr, ren och välventilerad plats. Temperaturen bör ligga mellan 10 °C och 25 °C. Se till att däcken inte utsätts för solljus: ultraviolett strålning förstör gummit. Luftfuktigheten bör ligga inom 50–60 %. Om den är högre bör du ventilera rummet regelbundet.

Tips 2. Märk däcken så att du kan montera dem korrekt igen

När du har tagit loss däcken: märk dem för att ange riktningen för hjulets rotation och plats på fordonet. Detta kommer göra det mycket lättare att montera dem igen.

Tips 3. Rengör däcken innan du lägger undan dem för förvaring

Ta bort stenar från slitbanan, tvätta och torka däcken och behandla dem med en speciell blandning för att skydda gummit från att torka ut. Följ bilvårdsprodukternas instruktioner noggrant. Använd inte olämpliga medel – detta kommer att leda till för tidigt däckslitage.

Tips 4. Placera däcken korrekt

Om du tänker förvara däcken utan att ta bort dem från fälgarna bör du placera dem horisontellt. Du kan stapla däck ovanpå varandra. För att spara utrymme kan du hänga upp varje däck separat. Om du förvarar däcken utan fälgar ska du inte placera dem horisontellt eller hänga upp dem, då det kan leda till försämrat grepp och att slitbanan slits ut snabbare. Förvara däcken i vertikal position. Det bästa är att använda en halvcirkulär, konkav yta som stöd för att hindra delarna från att deformeras. Vänd på däcken minst en gång i månaden.

Tips 5. Använd speciella förvaringsväskor

Väskorna skyddar däcken mot smuts, fukt och skador. Använd endast väskor som är speciellt framtagna för detta ändamål då kondensat kan ackumulera i vanliga plastpåsar eller fodral, vilket kan leda till däckskador. Köp däckförvaringsväskor.

Tips 6. Skydda dina däck mot frost

Om du inte kan förvara dina däck i ett uppvärmt rum på vintern bör du behandla dem med ett speciellt skyddsmedel. Detta hindrar dem från att spricka på grund av låga temperaturer.

Tips 7. Använd ett professionellt däckhotell

Om du inte har någon lämplig plats att förvara dina däck på kan du använda ett däckhotell. Innan du gör detta bör du läsa igenom kontraktet noggrant: det bör ange temperatur, luftfuktighet och andra förvaringsförhållanden.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *