Vilket däcktryck ska man ha

Vilket däcktryck ska man ha

Det är en djungel när man ska välja däck och vad bör man egentligen tänka på vid köp av nya bildäck. Det finns så många olika varianter, förutom de olika typerna sommardäck, vinterdäck eller åretruntdäck, dubbdäck eller odubbade vinterdäck, tunga punkteringsfria däck och regummerade däck. Men en sak har alla däck gemensamt – ett lufttryck i sig.

Problem med att ha felaktigt lufttryck i däcken

Både ökad bränsleförbrukning och sämre köregenskaper, förlängd stoppsträcka och ökad risk för vattenplaning – särskilt vid lågt däcktryck. Dessutom kan däcken bli för varma och på grund av det deformeras, eller så kan det i värsta fall leda till däckexplosion.

Ett för högt däcktryck ska man endast sikta på när man lastar bilen tungt, då behövs det eventuellt lite kompensation. Om man annars kör med ett för högt tryck kan köregenskaperna försämras, då en mindre yta ligger mot vägbanan. Ha rätt mängd luft i däcken – det spelar en stor roll.

Hur märker man att det är fel tryck i däcken?

Hur märker man att det är fel tryck i däcken?

Man kan upptäcka detta på flera olika sätt. Om man står och tittar på bilen från sidan kan man eventuellt märka en skillnad på fram- och bakhjul och ett av däcken kanske behöver fyllas på. Man kan även titta efter slitage i däckmönster, där man kan upptäcka att det är ojämnt slitet och det visar på att däcket har fel tryck.

Till exempel så har ett däck som är slitet i mitten sannolikt haft för högt tryck och däckets slityta har minskat till endast den mittersta delen, som nu har blivit mer sliten än resten av ytan. Om däckens mönsterdjup är slitet på var sin sida men mittersta delen av slitytan är osliten, ja då har däcken förmodligen haft för lågt tryck och sackat ihop, där mitten på däckets kontaktyta sjunkit in och endast kanterna har fått ta allt slitage.

Detta är ju såklart tråkigt att upptäcka, eftersom det kan vara försent och man behöver då byta däck. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera däcktryck, just för att undvika utslitna däck.

Man kan även titta på däcket fram- eller bakifrån, och om man då märker att däckets mitt sackar inåt eller om det putar utåt är det fel tryck. Hela däckets kontaktyta behöver ligga platt mot vägbanan för att köregenskaperna ska vara så goda som möjligt, det uppnås naturligtvis genom att hålla rätt tryck.

Har du slitna däck, eller behöver du nya vinterdäck innan det är försent, ja då vet du att du kan hitta de bästa däcken till det bästa priset, lätt och smidigt hos oss – i vår webbshop kan du köpa nya däck online. Vi lagerför alla kända däckmärken som Michelin, Continental, Hankook, Goodyear, Gislaved, Pirelli, Dunlop, Nokian och många fler, även billiga däck. Vi har även allt inom bildelar och verktyg för din bil.

Kontrollera lufttryck

Lufttrycket mäts i bar (1 bar = 100 kPa) och finns specificerat i bilens instruktionsbok och oftast även på en klisterlapp med en tabell i förardörrens karm eller på insidan av luckan till tanklocket. Där står det vad för tryck man behöver vid olika hastigheter och vid olika belastning (hur många passagerare som finns i bilen till exempel).

Kontrollera lufttryck

För att mäta trycket använder man en däcktrycksmätare (lufttrycksmätare), och om du inte har en egen så finns de på bensinstationernas servicestationer där även luftklocka (med inbyggd tryckmätare) och vatten för påfyllning av spolare finns tillgängligt. Har du en egen luftkompressor är det bara att koppla in och fylla på luft i däcken med ny tryckluft till rätt nivå.

Mätning görs då däcket är svalt, och om man har kört långt är det inte det. Normalt blir däcket varmt efter cirka 10 km stadskörning. Ett normalt däcktryck för personbilar ligger på runt 2,5 bar, men för den exakta siffran för olika situationer hittar du som nämnt i fordonets instruktionsbok och på info-klisterlappen.

För husbilar används ett högre tryck, oftast över 4,5 bar, då de ju är mycket tyngre. Däcktryck i husbilar bör kontrolleras minst en gång i månaden och exakt vilket däcktryck man ska ha framgår naturligtvis i husbilens dokumentation.

Ett tips från AUTODOC: Märker du att du får fylla på luft ofta, flera gånger i månaden, då bör du kontrollera dina däckventiler. Det kan vara fel på en ventil, som släpper ut luft och detta är naturligtvis frustrerande. Kontrollera och byt eventuellt ut ventilen, och du slipper fylla på luft i onödan. Hjälper det inte, vänd dig då till en däckverkstad för kontroll av till exempel däckets passform på dess fälgar.

Automatisk däcktrycksövervakning (TPMS)

Automatisk däcktrycksövervakning (TPMS)

Här mäter sensorer däckens tryck, eller skillnader i tryck, och indikerar fel på instrumentpanelen med en gul däcktryck-symbol (ett däck i profil med ett utropstecken) för att påvisa att det är punktering och/eller tryckbortfall. Däck med TPMS är dyrare, men säkrare. TPMS-sensorer sitter i varje däck, därav blir däcken dyrare, eller så kan sensorn sitta i hjulnavet och mäter då skillnader i rotation mellan däcken, som då påvisar tryckskillnader.

Har du en nyare bil så är den utrustad med denna så kallad däcktrycksövervakning (TPMS, Tire Pressure Monitoring System), som måste finnas på alla bilar tillverkade efter 2014.

Med TPMS-givare i däckventilen, så är det viktigt att tänka på att inte använda punkteringsspray och sådana typer av produkter som kan skada sensorn, och man bör vara försiktig med ventilen vid däckbyte. Även med TPMS bör man regelbundet kontrollera däcktrycket, då små skillnader i däcktrycket inte noteras eller indikeras på instrumentbrädans varningslampa, eftersom systemet är till för att varna för punktering.

Ett tips från AUTODOC: Flygplan och tävlingsbilar använder ibland något som kallas däckgas (kvävgas). Detta finns tillgängligt även för personbilar och en del tycker att det kan vara bra, då kväve inte läcker lika lätt som luft. Men det blir en extra kostnad och är bara värt att använda för vissa särskilda ändamål, som för tunga lasttransporter eller inom racing. För personbilar går lika bra med vanlig tryckluft.

Sammanfattning

För din och andras trafiksäkerhet är det viktigt att hålla rätt däcktryck, som vanligtvis ligger runt 2,5 bar för personbilar, och du hittar det exakta värdet i bilens instruktionsbok eller på en informations-klisterlapp i förardörrens karm, eller på insidan av luckan till tanklocket. Du kontrollerar däcktryck på svala däck med en däcktrycksmätare, och fyller på mer luft med en tryckluftskompressor, allt finns på bensinstationernas serviceställe. Med däcktrycksövervakning indikerar en varningslampa på instrumentpanelen om du får punktering. Kör säkert där ute!

[Total: 0   Average: 0/5]