Byt Växellådsolja och Differentialolja själv

Byt Växellådsolja och Differentialolja själv - handböcker och videolektioner

Praktiska handböcker och tips för att byta Växellådsolja och Differentialolja
Märke
Modell
Bildelkategori
Byte av Växellådsolja och Differentialolja: videohandledning

Mest visade videolektioner om bilreparationer

 • Byta Differentialolja gör-det-själv - video online
  Så byter du växellådsolja / transmissionsolja VW TRANSPORTER 4 (T4) [GUIDE AUTODOC]
 • Montera Transmissionsolja själv videoinstruktion på OPEL ASTRA
  Så byter du växellådsolja / transmissionsolja OPEL ASTRA G CC (F48, F08) [GUIDE AUTODOC]
 • Hur och när byter man Transmissionsolja SKODA FABIA Combi (6Y5): videohandledning
  Så byter du växellådsolja / transmissionsolja SKODA FABIA 1 (6Y5) [AUTODOC-LEKTION]
Manualerna du är intresserad av finns tyvärr inte tillgängliga ännu
Berätta för oss vilka manualer du skulle vilja ha. Ange din bilmodell och fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett e-postmeddelande till dig så snart de är klara. Om du är intresserad av flera manualer till olika bilar kan du skriva det i kommentaren.
Loggbok för bilunderhåll
Få koll på när och hur du behöver reparera bilen – och vad det kostar
Installera AUTODOC CLUBs app!
Ditt personliga verktyg för bilutgifter, underhållstips, påminnelser om bokade tider och serviceintervaller samt guider för att reparera bilen själv – alltihop i din telefon.
Google Play AUTODOC CLUBs app
App Store AUTODOC CLUBs app
Instruktioner för Växellådsolja och Differentialolja byta - skanna QR-koden
Skanna

För att ladda ned appen:

 • - skanna QR-koden
 • - ladda ned från App Store
 • - ladda ned från Google Play
Växellådsolja och Differentialolja GDS felsökningsguide
Råd om bilunderhåll
Visa mer
 • Transmissionsolja byte och många fler - gratis videotips
  6 TECKEN PÅ ATT BRÄNSLEFILTRET ÄR DEFEKT | AUTODOC
 • Tips för byta av Differentialolja
  Håll dig sysselsatt under isoleringen | AUTODOC
 • Transmissionsolja underhållsråd
  AC-skumrengöringsmedel VS sprejer: vad är bäst? | AUTODOC
 • Differentialolja servicetips
  Så väljer du bilbatteri 🔋 | AUTODOC tipsar

Reparations- och utbyteshandböcker

Vanliga frågor om att byta växellådsolja (transmissionsolja)

Vad gör växellådsoljan?

Växellådsoljans - som används i manuella växellådor, fördelningslådor och differentialväxlar - huvudsakliga funktion är att smörja mekanismernas rörliga delar. Den skyddar de delar (kuggar) som har kontakt med varandra från nötande och skavande slitage. Tack vare smörjningen glider delarna mjukare och det bidrar till en bättre bränsleeffektivitet. Dessutom avlägsnar oljan värme och slitagerester från friktionskopplingar, medan oljefilmen som formas på delarnas ytor förhindrar rost.

Växellådsoljan har samma funktion i automatväxellådor, och används även för att överföra vridmoment från motorns drivhjul till växellådans axlar.

Hur vet jag när det är dags att byta växellådsolja?

Det är rekommenderat att byta ut växellådsoljan för manuella växellådor, efter i genomsnitt varje 90 000 till 100 000 km. Oljan i halvautomatiska växellådor har en kortare livslängd - cirka 50 000 till 60 000 km. Om bilen används i tuffa förhållanden, exempelvis i hård terräng ("offroad"), kan du behöva byta den oftare. Intervall för utbyte regleras av tillverkaren och specificeras i serviceboken. För en bil med automatväxellåda, indikerar ett ryckande vid växelbyte att växellådsoljan behöver bytas.

Vad händer om jag inte byter växellådsolja?

Med tiden kommer växellådsoljan att oxidera, vilket ger en negativ inverkan på dess smörjande- och rostskyddande egenskaper. Dessutom blir den förorenad av metallflisor som fungerar som ett slipmedel och skyndar på slitaget av delarna. Att ofta slira på kopplingen kan leda till att kolrester ansamlas i oljan. Allt detta leder till ett snabbt slitage av växellådans element, minskar fordonets bränsleeffektivitet och det blir svårare att byta växel.

Vilken färg har växellådsoljan?

Ny växellådsolja är ofta röd, gul eller orange. Men under drift kan den bli mörkröd eller brun. En mörkare olja innebär inte alltid att dess skick är dåligt. Om oljan är klar, utan en tydlig bränd doft och synliga föroreningar och orenheter, kan oljan fortfarande användas. Motsatsen - en grumlig mörk olja med en stark bränd lukt och tydligt synliga mekaniska orenheter - innebär att oljan bör bytas ut omgående. Detta indikerar även att det finns brister i växellådan.

Vad är indikationer på en låg nivå på växellådsoljan?

Ryckande vid växling, en bränd doft, växlar som slirar (slirande växelkuggar), försenat eller plötsligt växelbyte och främmande ljud kan indikera en låg nivå på växellådsoljan i en automatväxlad låda. I bakhjulsdrivna fordon kan luft ta sig in i oljeledningarna när man kör i uppförsbacke eller accelererar. Som ett resultat av det kommer oljetrycket att sjunka och kopplingen till motorn förloras, vilket får fordonet att sakta in. En otillräcklig oljenivå kan i värsta fall leda till motorstopp. I en del fall fortsätter motorn att gå, utan att bilen rör sig.

En låg oljenivå i manuella växellådor ger knakande, ryck och vibrationer när man växlar.

Kontrollera oljenivån för att säkerställa att problemet inte orsakas av en låg växellådsoljenivå. Fordon med automatväxellåda är vanligtvis utrustade med en mätsticka för det syftet. I en del fordon behöver man skruva loss en påfyllningsplugg i behållaren för växellådsoljan. Påfyllningspluggen i bilar med manuell växellåda kan ibland vara monterad bakom vänster framdäck. Titta i din bils servicebok för mer detaljerade instruktioner om hur man kontrollerar oljenivån i just din bil.

Är det svårt att byta växellådsolja?

Ja, den här processen är ganska arbetskrävande och i de flesta fall behöver du använda specialverktyg. Dessutom bör växellådan spolas innan man häller i ny olja för att avlägsna kolrester, avlagringar och slitagerester från växellådans kugghjul. Speciella tillsatser används för detta.

Hur lång tid arbetet tar beror på typen av oljebyte: man kan byta en del av oljan eller hela mängden. Det förstnämnda innebär att man bara tappar ut en del av oljan. Arbetet tar omkring 1 timme och kräver ingen specialutrustning. Att byta endast en del av oljan är dock mindre effektivt än att byta ut hela oljan. Ett fullständigt oljebyte kräver specialutrustning och tar omkring 3 timmar att utföra.