Byt Motorfäste själv

Byt Motorfäste själv - handböcker och videolektioner

Praktiska handböcker och tips för att byta Motorfäste
Märke
Modell
Bildelkategori
Byte av Motorfäste: videohandledning

Mest visade videolektioner om bilreparationer

 • Byta Hållare motormontering bak och fram gör-det-själv - video online
  Så byter du motorfäste / motorkudde på BMW 3 (E46) [GUIDE AUTODOC]
 • Montera Motormontering själv videoinstruktion på VW TRANSPORTER
  Så byter du motorfäste / motorkudde på VW TRANSPORTER 4 (T4) [GUIDE AUTODOC]
 • Hur och när byter man Motorkudde bak höger SKODA FABIA Combi (6Y5): videohandledning
  Så byter du motorfäste / motorkudde på SKODA FABIA 1 (6Y5) [AUTODOC-LEKTION]
 • Demontering Motorupphängning fram höger gratis instruktioner
  Så byter du motorfäste på RENAULT SYMBOL/THALIA 1 [GUIDE AUTODOC]
 • Tips om byta Motorkudde OPEL
  Så byter du motorfäste på OPEL ASTRA-G CC 1 (F48_,F08_) [GUIDE AUTODOC]
Manualerna du är intresserad av finns tyvärr inte tillgängliga ännu
Berätta för oss vilka manualer du skulle vilja ha. Ange din bilmodell och fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett e-postmeddelande till dig så snart de är klara. Om du är intresserad av flera manualer till olika bilar kan du skriva det i kommentaren.
Loggbok för bilunderhåll
Få koll på när och hur du behöver reparera bilen – och vad det kostar
Installera AUTODOC CLUBs app!
Ditt personliga verktyg för bilutgifter, underhållstips, påminnelser om bokade tider och serviceintervaller samt guider för att reparera bilen själv – alltihop i din telefon.
Google Play AUTODOC CLUBs app
App Store AUTODOC CLUBs app
Instruktioner för Motorfäste byta - skanna QR-koden
Skanna

För att ladda ned appen:

 • - skanna QR-koden
 • - ladda ned från App Store
 • - ladda ned från Google Play
Motorfäste GDS felsökningsguide
Råd om bilunderhåll
Visa mer
 • Motorkudde byte och många fler - gratis videotips
  6 TECKEN PÅ ATT BRÄNSLEFILTRET ÄR DEFEKT | AUTODOC
 • Tips för byta av Motorupphängning
  Håll dig sysselsatt under isoleringen | AUTODOC
 • Motorbussning underhållsråd
  AC-skumrengöringsmedel VS sprejer: vad är bäst? | AUTODOC
 • Hållare motormontering servicetips
  Så väljer du bilbatteri 🔋 | AUTODOC tipsar

Vanliga frågor om utbyte av motorfästen

Vad händer om ett motorfäste går sönder?

Motorfästen förhindrar vibrationer, som uppstår när motorn är igång, från att överföras till karossen och andra delar. Dessutom säkerställer de att motorn är ordentligt och säkert fastsatt. Om fästena är skadade kommer alla vibrationer, stötar och ojämnheter överföras till karossen. Detta påverkar körkomforten och förkortar livslängden på många av bilens viktiga delar.

Kan du köra en bil med ett skadat motorfäste?

Det beror på vilken typ av skada motorfästet har. I regel slits motorfästen ut gradvis. Minsta slitage kommer att yttra sig i ökade vibrationer som överförs till kaross, ratt och växelspak. Upptäcker du dessa indikationer innebär det inte att du måste byta ut motorfästena omgående. Men se det som en varning för att de förmodligen behöver bytas ut snart. Om det istället är så att motorfästenas gummielement har gått sönder helt och lossnat från metalldelen eller om fästenas fästdon är trasiga, bör hela motorfästet bytas ut omgående. Att köra en bil i ett sådant skick kan leda till skador på andra viktiga delar och komponenter, som exempelvis på drivknutarna.

Är det svårt att byta ut motorfästen?

Hur komplext detta arbete är beror på fordonets design, utformningen av motorutrymmet och placeringen av det fäste som behöver bytas ut. De övre fästena är vanligtvis placerade på en relativt lättillgängligt plats, så det brukar inte vara några större problem att byta ut dem. För att byta ut de undre fästena kommer du behöva lyfta upp motorn (med domkraft). Videoguider på AUTODOC CLUB kommer hjälpa dig att hantera utbytet på egen hand.

Varför blir motorfästena dåliga?

Med tiden hårdnar motorfästenas gummielement, de förlorar sin elasticitet och spricker. Exponering för olja, kylarvätska och andra tekniska vätskor snabbar på denna föråldringsprocess. Därför kan läckage i motorutrymmet reducera livslängden på motorfästena kraftigt. Dessutom kan delar gå sönder i förtid på grund av fel vid monteringen. Andra faktorer som är skadliga för motorfästena kan vara en aggressiv körstil, körning på ojämna vägar och fel på fjädringen vilket leder till att fästena arbetar under ökad belastning.

Motorfästen av god kvalitet håller för omkring 100 000 kilometer. Antalet delar som ska monteras beror på motorns design och växellådans placering. Vanligtvis används tre till fem fästen. En del av dem är gemensamma för motorn och växellådan. I fordonets instruktionsbok kan du hitta detaljerad information om hur många motorfästen som är monterade i ditt fordon.

Vad är indikationer på slitna motorfästen?

När motorfästena slits ut kommer de inte längre absorbera vibrationer från motorns gång på ett effektivt sätt. Du kommer därför att känna de här vibrationerna i bilens kaross, ratt och växelspak. Om motorfästet som är placerad på växellådans sida är utslitet, kan växlarna börja glida ur och du hör ett knackande ljud från växellådan vid acceleration. Du kan även känna stötar eller ryck när man startar motorn samt knackande och klickande ljud vid acceleration och inbromsning. I fordon med manuell växellåda kan det kännas trögare att byta växel.

Om det går så långt att motorn lossnar helt från sina fästen, kommer vridmomentet som överförs till hjulen vara mindre effektivt på grund av motorns förskjutning. Föraren upplever detta som en minskad kraft och en generellt försämrad fordonsdynamik.

Dåliga motorfästen kan orsaka att “motorlampan” (Check Engine/MIL - Malfunction Indicator Light) tänds på instrumentbrädan i en del fordon. Dock så tänds denna lampa oftast på grund av fel i motorns inre delar, som vid problem med bränsle-luft blandningen samt för problem med tändningen och inte alltid för skicket på motorfästena. Att kontrollera motorfästenas skick är bara ett av flera nödvändiga steg att vidta i detta fall.

För övrigt undrar också många bilägare om dåliga motorfästen orsakar en ojämn tomgång, men motorfästena är till för att absorbera vibrationer och påverkar inte motorns gång. Motorn bör därför fungera bra i alla driftlägen, så länge det inte är något fel på själva motorn. Föraren kan dock uppleva vibrationer som överförs till bilens kaross som ojämn tomgång.