Byt Vattenpumpar + Kamremssats själv

Byt Vattenpumpar + Kamremssats själv - handböcker och videolektioner

Praktiska handböcker och tips för att byta Vattenpumpar + Kamremssats
Märke
Modell
Bildelkategori

Byt Vattenpumpar + Kamremssats: steg-för-steg-handböcker

Här hittar du användbara guider och tips för att byta ut Vattenpumpar + Kamremssats på populära bilmodeller. Genom att följa våra experters professionella rekommendationer får du hjälp med att byta ut Vattenpumpar + Kamremssats själv. Välj din bil i valfältet och ladda ner manualer och videor gratis.
Byte av Vattenpumpar + Kamremssats: videohandledning

Mest visade videolektioner om bilreparationer

 • Universal
  Byta Kamremssats inkl. vattenpump gör-det-själv - video online
  5 tecken på en sliten kamrem | AUTODOC tipsar
 • Montera Vattenpump + kuggremssats själv videoinstruktion på VW PASSAT
  Så byter du ut kuggremmen, spännrullen och vattenpumpen på VW PASSAT B6 (3C5) [AUTODOC-LEKTION]
 • Hur och när byter man Kamrem och vattenpump AUDI A4 (8EC, B7): videohandledning
  Så byter du kamremssats och vattenpump på AUDI A4 (B7) [AUTODOC-LEKTION]
 • Demontering Kamrem med vattenpump gratis instruktioner
  Så byter du kamremssats och vattenpump på PEUGEOT 307 (3H) [AUTODOC-LEKTION]
 • Tips om byta Vattenpump + kamremssats RENAULT
  Så byter du kamremssats och vattenpump på RENAULT CLIO 3 [AUTODOC-LEKTION]
 • Utforska hur du löser problemet med Kamremskit med vattenpump VW:: videoguide
  Så byter du kamremssats och vattenpump på VOLKSWAGEN GOLF 3 (1H1) [AUTODOC-LEKTION]
 • Byta Kamremssats inkl. vattenpump gör-det-själv - video online
  Så byter du kamremssats och vattenpump på FORD FIESTA JA8 [AUTODOC-LEKTION]
 • Montera Vattenpump + kuggremssats själv videoinstruktion på SEAT IBIZA
  Så byter du kamremssats och vattenpump på SEAT IBIZA 3 6L [AUTODOC-LEKTION]
 • Hur och när byter man Kamrem och vattenpump VW GOLF II (19E, 1G1): videohandledning
  Så byter du vattenpump på VW GOLF 2 [AUTODOC-LEKTION]
 • Demontering Kamrem med vattenpump gratis instruktioner
  Guide: Så byter du vattenpump på TOYOTA LAND CRUISER PRADO J150
 • Tips om byta Vattenpump + kamremssats BMW
  Så byter du kylare på BMW E36 [AUTODOC-LEKTION]
Vattenpumpar + Kamremssats : korrekt bortskaffande
Allmänna rekommendationer från AUTODOC för att minska föroreningar
Vattenpumpar + Kamremssats GDS felsökningsguide
Råd om bilunderhåll
 • Kamrem och vattenpump byte och många fler - gratis videotips
  Oljud under motorhuven | AUTODOC tipsar
 • Tips för byta av Kamrem med vattenpump
  6 TECKEN PÅ ATT BRÄNSLEFILTRET ÄR DEFEKT | AUTODOC
 • Kamremskit med vattenpump underhållsråd
  4 orsaker till att motorlampan lyser | AUTODOC tipsar
 • Kamremssats inkl. vattenpump servicetips
  Allt du behöver veta om oljefilter | AUTODOC tipsar
Installera AUTODOC CLUBs app!
Ditt personliga verktyg för bilutgifter, underhållstips, påminnelser om bokade tider och serviceintervaller samt guider för att reparera bilen själv – alltihop i din telefon.
Instruktioner för Vattenpumpar + Kamremssats byta - skanna QR-koden
Skanna

För att ladda ned appen:

 • - skanna QR-koden
 • - ladda ned från App Store
 • - ladda ned från Google Play
Autodoc CLUB App icon
Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument

Vanliga frågor om utbyte av vattenpump och kamremssats

Hur vet du att din vattenpump inte fungerar?

Indirekta indikationer på en trasig vattenpump är en ovanligt hög motortemperatur och en stark doft av kylarvätska i passagerarutrymmet. När lagren börjar slitas ut kan du höra ett brummande, gnisslande eller skrikande ljud från motorn. Senare kan även pumpens delar börja skramla. Främmande ljud kan också höras om impellern är skev.

Om du upptäcker något av dessa tecken, bör du göra en visuell inspektion av pumpen. Läckage från dess montering eller hölje är tecken på fel. Kontrollera även dess lager genom att vicka på pumpens drivremskiva. Det bör inte vara något glapp.

En trasig eller dåligt fungerande pump kan inte upprätthålla det nödvändiga trycket i kylsystemet. Detta kan leda till att motorn överhettas. Om kylsystemet inte längre håller tätt kommer kylarvätska att börja läcka. Även brist på kylarvätska kan leda till att motorn överhettas. Du bör inte fortsätta köra om kylarvätskan i din bil ligger på en kritiskt låg nivå. Om pumpens lager går sönder kan det leda till att drivremmen (fläktrem) slits ut för i förtid eller till och med brister.

Om pumpen drivs av generatorremmen (serpentinrem), kommer batteriet inte att laddas när drivremmen gått av och ytterligare andra delar, som den hydrauliska servostyrningen och bilens luftkonditionering, slutar att fungera. Om kylsystemets pump drivs av kamremmen eller kamkedjan, kommer det leda till långt värre konsekvenser om kamrem eller kamkedja brister. Det finns då risk för att till exempel ventiler skadas och kolvar går sönder, skador på kamaxeln och dess lager och sprickor eller stora skador på topplocket.

Kan du köra en bil utan en vattenpump?

Nej, det kan du inte. Vattenpumpen är en avgörande del av kylsystemet och om den går sönder leder det till överhettning och allvarlig skada på motorn. Dessutom är bilmotorn konstruerad på ett sätt som gör att den inte fungerar utan vattenpump; dess remskiva är en avgörande del i ventilstyrningen och för generatorns drift. Det är omöjligt att säkerställa att drivremmarna är korrekt spända utan vattenpumpens remskiva.

Behöver du byta ut vattenpumpen samtidigt med kamremmen?

Ja. Vattenpump, kamrem, löp- och spännhjul byts alltid ut tillsammans. Alla dessa delar har ungefär samma förväntade livslängd. Inte ens en mindre defekt på dessa delar kan accepteras, då motorns drift är direkt beroende av ventilstyrningen.

Av vilka orsaker går en vattenpump sönder?

Användning av dålig kvalitet på kylarvätska, eller om du inte har bytt ut pumpen i rätt tid kan leda till att packningarna slits ut i förtid och gör att pumpen börjar läcka. För att undvika skador på packningarna bör du inte låta pumpen vara igång utan kylarvätska, inte ens under en kort stund. Läckage från axeltätningen får smörjoljefilmen att sköljas bort från axelns lager, vilket får dem att snabbt gå sönder. Dessutom kan lagren gå sönder om remskivorna är felriktade eller om remmen är överspänd. Pumpens drivaxel kan skadas av samma anledningar.

Dessutom kan orenheter, smuts och olika tillsatser (exempelvis tätningsmassa för kylaren) som finns i kylarvätskan, leda till slitage på delar som har kontakt med varandra, eller orsaka avlagringar på impellern som kan ge upphov till rost.

Hur lång tid tar det att byta kamrem och vattenpump?

Monteringen av de nya delarna kan ta 3-10 timmar, ibland ännu längre. Svårigheten ligger i hur fordonet är konstruerat, hur många generatorer motorn har och hur motorutrymmet är utformat.

Ibland är det även rekommenderat att byta ut termostaten när du installerar en ny vattenpump. Många fordonsägare undrar om detta är rimligt eller ej.

Generellt sett är det inte nödvändigt att byta ut termostaten samtidigt med ett utbyte av vattenpumpen, till skillnad från remmar och remskivor som ska bytas ut samtidigt med vattenpump och kamrem. Dock är termostatens livslängd ungefär 1,5 gång längre än pumpens livslängd. I en del bilmotorer för Volkswagen, Vauxhall och Opel är det rekommenderat att även byta ut termostaten samtidigt med kamrem och vattenpump. Dessa bilar har termostaten monterad direkt bakom kamremmens drivsystem. För att komma åt termostaten måste hela kamremmens system avlägsnas. Dessutom kan de här delarna inte återanvändas, de måste bytas ut även om de inte är sönder. Därför är ett utbyte av termostaten i dessa fall en rimlig lösning.

Behöver jag tömma kylarvätskan för att byta ut vattenpumpen?

Vanligtvis rinner en stor mängd kylarvätska ut när du kopplar loss slangen från pumpen. Därför är det bättre att först tömma ut kylarvätskan i en behållare, för att undvika att det stänker i motorutrymmet och giftiga ämnen spills ut. Se till att behållaren är ren om du planerar att återanvända kylarvätskan.

Kan en dålig vattenpump orsaka ojämn tomgång?

Nej, en ojämn tomgång orsakas av andra fel och är inte relaterat till fel på en vattenpump.