Byt Termostat själv

Byt Termostat själv - handböcker och videolektioner

Praktiska handböcker och tips för att byta Termostat
Märke
Modell
Bildelkategori
Manualerna du är intresserad av finns tyvärr inte tillgängliga ännu
Berätta för oss vilka manualer du skulle vilja ha. Ange din bilmodell och fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett e-postmeddelande till dig så snart de är klara. Om du är intresserad av flera manualer till olika bilar kan du skriva det i kommentaren.
Byte av Termostat: videohandledning

Mest visade videolektioner om bilreparationer

 • Byta Termostat kylvätska gör-det-själv - video online
  Byta länkarmsbussning BMW 3 E46 Guide | Autodoc
 • Montera Termostathus själv videoinstruktion på OPEL VECTRA
  Byta termostat OPEL VECTRA C Guide | Autodoc
Manualerna du är intresserad av finns tyvärr inte tillgängliga ännu
Berätta för oss vilka manualer du skulle vilja ha. Ange din bilmodell och fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett e-postmeddelande till dig så snart de är klara. Om du är intresserad av flera manualer till olika bilar kan du skriva det i kommentaren.
Loggbok för bilunderhåll
Få koll på när och hur du behöver reparera bilen – och vad det kostar
Installera AUTODOC CLUBs app!
Ditt personliga verktyg för bilutgifter, underhållstips, påminnelser om bokade tider och serviceintervaller samt guider för att reparera bilen själv – alltihop i din telefon.
Google Play AUTODOC CLUBs app
App Store AUTODOC CLUBs app
Instruktioner för Termostat byta - skanna QR-koden
Skanna

För att ladda ned appen:

 • - skanna QR-koden
 • - ladda ned från App Store
 • - ladda ned från Google Play
Termostat GDS felsökningsguide
Råd om bilunderhåll
Visa mer
 • Termostat kylvätska byte och många fler - gratis videotips
  6 TECKEN PÅ ATT BRÄNSLEFILTRET ÄR DEFEKT | AUTODOC
 • Tips för byta av Termostathus
  Håll dig sysselsatt under isoleringen | AUTODOC
 • Vattentermostat underhållsråd
  AC-skumrengöringsmedel VS sprejer: vad är bäst? | AUTODOC
 • Termostat kylvätska servicetips
  Så väljer du bilbatteri 🔋 | AUTODOC tipsar

Vanliga frågor om utbyte av termostat

Vad är indikationer på en dålig termostat?

Om termostaten går sönder kan det ta väldigt lång tid för motorn att nå sin arbetstemperatur, eller tvärtom, den kan snabbt överhettas. Vid acceleration kan motorns temperatur snabbt sjunka och stiger snabbt direkt efter att du stannat fordonet. Uppvärmningen inne i bilen blir mindre effektiv. Temperaturen på de undre kylarrören är en annan indikation på en trasig termostat: om de blir väldigt varma efter att du startat motorn innebär det att den delens ventil fastnat i öppet läge. Men om rören förblir kalla efter att motorn nått sin arbetstemperatur, kan det indikera att ventilen har fastnat i stängt läge.

I en del fall kan en dålig termostat få "motorlampan" (Check Engine/MIL) på instrumentbrädan att tändas. Vid en diagnostisk skanning kan en motsvarande felkod visas. Detta inträffar dock inte alltid och det är därför du också behöver ha de andra indikationerna, som beskrivs här ovan, i åtanke.

Det kan hända att motorn inte startar alls om termostaten är defekt. Så kan vara fallet för exempelvis MINI-bilar, som har sin termostat med temperatursensorn inbyggd i kylarvätskans system. Om den här sensorn fallerar, kommer motorn att starta och därefter få motorstopp direkt. Ibland kan motorns elektroniska styrenhet hindra motorn från att starta.

Hur fixar man en termostat som hakat upp sig?

Om du under en diagnostisk skanning hittar en felkod som indikerar att termostaten hakat upp sig bör du byta ut hela delen. Det är det enda sättet att lösa problemet på.

Kan man köra en bil med en trasig termostat?

Nej, det kan man inte. Termostaten bör fungera korrekt då kylsystemets funktion är direkt beroende av den. Om ventilen fastnat i öppet läge kommer kylarvätskan att cirkulera genom det stora systemet, vilket kraftigt ökar tiden det tar att värma upp motorn. Detta ökar slitaget på motorn och belastningen på smörjsystemet. Om ventilen i termostaten fastnar i stängt läge kommer kylarvätskan inte att flöda till kylaren och kyls inte ner, vilket får motorn att överhettas.

Vilka problem kan uppstå i en motor om termostaten är installerad upp-och-ned?

Komponenten bör installeras exakt i den position som är specificerad av fordonstillverkaren. Om termostaten sitter upp-och-ned kommer ventilen inte att fungera som den ska vilket kan leda till att kylarvätska börjar koka, då den enbart rinner igenom det kortare omloppet. Detta kan i sin tur resultera i att motorn överhettas.

Varför överhettas min bil med en ny termostat?

Det är möjligt att den nya termostaten inte testades innan montering och att du fått en trasig del, eller en termostat av dålig kvalitet. Samma problem kan orsakas av en felaktig montering av termostaten. Om du är säker på att termostaten är i gott skick och korrekt monterad, då innebär det att orsaken till överhettningen beror på något annat. Exempelvis kan du ha ett rör i kylaren som täppts igen, luftfickor i systemet eller en kritiskt låg nivå av kylarvätska. Ibland kan problem med överhettning inträffa även i ett fullt fungerande kylsystem. Detta inträffar, exempelvis om topplockspackningen är trasig, genomblåsning av avgaser eller problem med bränsleinsprutningen, bränsleluftblandningen eller tändningen.

Behöver jag tömma kylarvätskan vid utbyte av termostaten?

Ja, i de flesta fall behöver du tömma kylarvätskan innan du monterar en ny termostat. Om du nyligen bytt kylarvätska och du vill återanvända den, förbered då en ren behållare i förväg. En del bilägare lyckas delvis tömma kylarvätskan genom termostatens slang. Det finns dock en risk för att spilla ut kylarvätska i motorutrymmet och på så sätt skada elektriska komponenter. Därför är det är smidigare och säkrare att arbeta med ett helt tömt kylsystem.