Invändig motortvätt: Hur fungerar det och är det säkert

Invändig motortvätt: Hur fungerar det och är det säkert

Vad bör man tänka på? Bara fylla på olja efterhand eller byta olja med en motortvätt där rengöringsolja tillsätts? En del förespråkar att inte tillsätta några additiv vid oljebyten utan håller istället stenhårt på att följa anmodade serviceintervall, eller med ett extra oljebyte istället, och byte av oljefilter oftare än rekommenderat.

Varför ska man göra en invändig motortvätt?

Insidan i förbränningsmotorn är ständigt under påfrestning, och förbränningen medför att sot och avlagringar bildas i cylindrar och kamrar. Det mesta samlas upp av bilens motorolja, men en del av smutsen sitter kvar och om det blir för mycket så påverkas motorns effekt negativt, avgaserna kan ha höga nivåer av skadliga kolväten och missljud kan uppträda. I värsta fall kan det även ge skador på kolvarnas tätande kolvringar, med kostsamma reparationer som följd. EGR-ventilen är särskilt sårbar.

Har de rekommenderade intervallerna för oljebyte inte följts, och man har kanske endast fyllt på med ny olja istället för att byta den, ja då kan verkligen en rengöring vara nödvändig. Cylinderns kompressionsgrad kan med tiden sjunka och friktionen mellan cylindervägg och kolvring blir, på grund av smutsen, för hög.

Det är särskilt nödvändigt att göra en rengöring i dieselsystem, eftersom det i dessa motorer bildas mer sotrester, men även en bensinmotor kan behöva en rengöring då och då. Själva motorrengöringen går till på samma sätt för båda motortyperna och man kombinerar det med oljebyte och byte av oljefilter. Behöver du bildelar vet du att du hittar dem i vår online-katalog online.

Som redan kort nämnts kan det leda till en igensotad EGR-ventil då motorolja trängt upp i cylinderns förbränningskammare. Det blir en dyr reparation, och det är bra om det går att undvika – motorrengöringen kan förhoppningsvis lösa detta problem.

Varför ska man göra en invändig motortvätt?

EGR-ventilen (Exhaust Gas Recirculation) är ventilen för återledning av en mindre del av avgaserna till motorns luftintag för både bensin- och dieselmotorer. Avgasåtercirkulation hjälper motorns förbränning och återanvänder eventuella oförbrända bränsleångor i avgaserna, samt hjälper till att förbränna skadliga ämnen.

På lastbilar har även en minskning av bränsleförbrukning kunnat mätas, och efter en motorrengöring kan den gå ner med upp emot 10%.

Olika typer av rengöringsolja för motorer

Dessa är specialmedel som hälls på en varm motor, i den gamla motoroljan, och därefter lämnas motorn att gå på tomgång en stund (10 minuter cirka) och därefter tömmer du oljetråget på den gamla oljan. (Obs! Tänk på att den är varm – så skydda dig när du tömmer.)

Oljan med dess särskilda tillsatser löser upp sot, slam, smuts och avlagringar i allt från vevhus med vevaxel till kamaxel och topplock med ventiler – allt förbundet med system och kanaler för smörjmedel. Smuts från oljeledningar och alla motordelar i oljesystemet binds i rengöringsoljan, som sen töms ut med den gamla motoroljan.

Dessa specialoljor passar oftast för både bensin- (med eller utan katalysator) och dieselmotorer (med eller utan partikelfilter, DPF) och för båda typerna med eller utan turbo – men det är främst i äldre dieslar som rengöringen behöver göras.

Några exempel på rengöringsoljor som du hittar i vår katalog är Bilstein Engine Flush, Liqui Moly Engine Flush, Wynn’s Oil System Cleaner, Bluechem Oil System Cleaner, med flera andra.

De hjälper bilen att bli ren och fin på insidan, och ofta hörs skillnaden i att de karakteristiska dieselknackningarna blir tystare. Förutom en tystare gång, kan vridmomentet förbättras, bränsleåtgången minskar och avgasutsläppen av kolväten sänks, efter en rengöring.

Fyll därefter på med ny olja till bilen, av bästa kvalitet och byt oljefilter. Detta kan avhjälpa, om bilen inte varit ovårdad för länge. Några olika tillverkare av motoroljor som du kanske vill byta till inkluderar bland andra Mobile, Agrol, Motul, Total, Shell och flera andra.

Olika typer av rengöringsolja för motorer

Motoroljan har starkt rengörande egenskaper, och vilken motorolja du ska välja (hel eller halvsyntetisk olja eller mineralolja) står i bilens instruktionsbok. Om du inte gör det själv så lämna in bilen regelbundet för bilservice med oljebyte.

Ett tips från AUTODOC: Det finns stora risker med att inte vårda sin bilmotor, inte följa serviceintervaller och därefter tro att en rengöringsolja löser alla problem. Har det gått för långt kan rengöringen släppa loss sjok av avlagringar som täpper igen smörjoljekanaler, och det kan i sin tur leda till totalt motorhaveri. Tänk därför på att följa serviceintervaller och rekommendationer som biltillverkare sätter upp. Informationen finns naturligtvis i bilens instruktionsbok och servicemanual. Använd alltid högkvalitativ olja och oljefilter när du byter, och du vet att du kan hitta alla bilvårdsprodukter du behöver och den bästa motoroljan i vår webbshop.

Rengöring med vätgas i förbränningsmotor

En metod kallad carbon cleaning, som nu blir mer och mer populär för personbilar, är motorrengöring med vätgas. Den har tidigare använts främst på motorer i lastbilar och bussar, men används nu även i personbilar.

Det är särskilt dieselmotorer som sotar igen och behöver en rejäl rengöring speciellt efter mycket stadskörning, med med korta sträckor och körning i köer. Sot och avlagringar kan öka friktionen för kolven i cylindern och om motorolja tränger upp i förbränningskammaren ökar det ytterligare smutsen och minskar motorns effekt, med risk för skador på motorn.

Rengöringen utförs på verkstad och där används en specialmaskin som skapar vätgas av destillerat vatten. På maskinens display matas fordonsuppgifter in: bilmärke, motortyp och volym etc. Gasen kopplas till luftintaget och därefter får motorn gå på ett varvtal strax över tomgångskörning i cirka en timma, medan gasen pumpas in i motorn. Bilmekanikern behöver göra ett gaspådrag i några sekunder var tionde minut, för övrigt är mekanikern fri att göra andra sysslor i sin bilverkstad och maskinen jobbar själv.

Vätgasen reagerar med kolet i sotet och löser upp sotpartiklar, kolrester och avlagringar och de upplösta delarna åker ut med avgaserna. Tillsammans med ett additiv i motoroljan och i fordonets bränsletank (med till exempel dieseltillsatser)får du ett fräscht innanmäte i motorns delar och smörjsystem och ända ut till motorns bränsleinsprutare, efter att arbetet är slutfört och olja och oljefilter är utbytt.

Sammanfattning

Det är som alltid viktigt att hålla bilen och dess motor i ett gott skick. I din bilvård bör även motorrengöring inräknas och effekterna är ofta märkbara efteråt. Problem med svart rök i avgaserna kan försvinna, motorn slutar skramla och de karakteristiska dieselknackningarna kan tystna, samt att bilen startar lättare och vridmomentet efter en motorrengöring blir även bättre, speciellt på låga varv. För vården av din bil hittar du allt du behöver, från motoroljor till reservdelar, som behöver bytas ut och alla typer av bildelar online i vår webbshop. Vårda din bil väl och den tar dig säkert dit du vill.

Kommentarer – 2

 • @user_279885
  06.11.2022 07:35
  Medlem

  Har hört att den lösta smutsen kan sätta igen oljekanaler som försämrar smörjning
  och orsaka motorhaveri?
  Sant eller falskt?

 • @Eva Andersson
  08.03.2023 16:57
  Medlem

  Ja, det är sant, det är möjligt.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument