När ska man byta kamrem

När ska man byta kamrem

Du har hört talas om hur viktigt det är att byta kamrem i tid, men vad är det för intervall för kamremsbyte? Vad gör den överhuvudtaget och var sitter den? Är det lönt att byta kamrem själv? I den här artikeln tar vi reda på detta.

Var den sitter – och vad den gör

Kamremmen eller kamkedjan sitter mellan vevaxeldrevet, där den får kraft, och kamaxeldrevet, som den driver. Kamaxeldrevet driver kamaxeln (ibland dubbla överliggande kamaxlar), som ger den rätta rytmen för styrningen av ventilernas synkroniserade samspel i topplocket med kolvarna i cylindrarna. Den driver även ofta vattenpumpen för kylarvätskan, speciellt på modernare bilar.

Kolvarna suger in bränsleluftblandningen i cylindern genom en ventil och trycker ut avgaserna genom den andra ventilen. Otakt ger en felaktig bränsleförbrukning och i värsta fall kan en kolv krocka med en ventil, med totalt motorhaveri som följd.

Var kamremmen eller kamkedjan sitter och vad den gör

Då kamremmen sitter inbyggd bakom kåpor, eller kamkedjan som är ännu mer inbyggd så den även får konstant smörjning, kan det vara svårt att komma åt och man måste plocka isär mycket i motorn för att nå fram. Eventuellt behöver du även hissa upp bilen för att komma åt den undre delen vid hjulhuset och under motorn.

Själva remmen är en tandad kuggrem, där tänderna/kuggarna går in i de drivande kugghjulen. Materialet är vanligtvis armerat syntetgummi. Du kommer åt den övre delen genom att lossa skyddslocket för remmen som sitter vid motorblocketssida, främre delen oftast.

Längs dess sträckning finns det också en kamremspännare och ett par spännrullar för att hålla rätt remspänning samt även ett par synkroniseringsrullar för att hjälpa till med att få rätt utväxling i synkroniseringen.

Kamaxelns rotation är normalt sett hälften av vevaxelns rotation. För att synkroniseringen blir precis, finns det markeringar på kamaxeldrevet med motsvarande markering på remmen.

Bytesintervall

Ett ungefärligt och genomsnittligt bytesintervall ligger på ca. 120 000 km, men det kan skilja sig enormt mellan olika bilmärken och olika typer av remmar.

Därför har varje biltillverkare satt upp intervaller för kamremsbyte och det är efter ett antal kilometer eller år som remmen behöver bytas. Bättre att göra i god tid och ta kostnaden för bytet, än kostnaden för att reparera hela motorn efter ett haveri.

En kamrem slits under de år den används, men även om man inte använder bilen särskilt ofta så åldras remmens armerade gummi och behöver ändå bytas ut.

En kamkedja håller längre, men är än mer komplicerad att byta ut, då de ofta är inneslutna i ett utrymme där smörjolja kan tillsättas. Då kedjan är tyngre kräver den något mer kraft än en rem och är något mer högljudd i motorn.

En kamkedja

Vad kostar det att byta kamrem eller kamkedja? – Det är dyrt, men det är inte materialkostnaden som gör det dyrt. Arbetet med att byta remmen är tidskrävande och avancerat. Har du en modern V-motor är det en än mer komplicerad ventilmekanism än med en radmotor – och därmed även dyrare att byta rem. Lämna trots allt över detta till någon som kan det, för att få det riktigt utfört. En erfaren bilmekaniker gör detta åt dig.

Om du har kunskapen och känner dig säker på kamremsbyte, då finns det kamremssatser att köpa. De kommer ofta med verktyg för att kunna spänna remmen. Vattenpump brukar även ingå. Vi har alla bildelar du kan tänka dig. Hos oss på Autodoc hittar du allt du behöver för dessa typer av arbeten – bästa kvalitet till lägsta pris!

Det kamremssatser

Ett tips från AUTODOC: Om det börjar bli fel på remmen, kan det vara svårt att avgöra på missljud, som är enklare med till exempel fläktremmen (drivremmen), och det kan då redan vara försent. Du får problem med motorn och med att starta motorn, eller i värre situationer – totalhaveri i motorn med skadade kolvar, ventiler och cylindrar. Låt därför en bilmekaniker titta på remmen regelbundet, och även innan du gör en långresa, för att kunna hitta eventuella brister.

Den moderna bilens svaga länk

Om en tand i remmen -, eller en kugg i en kedjelänk går sönder, kommer bilen att sluta fungera. Eller ännu värre – kamremsbrott – då kan hela motorn skadas om ventiler och kolvar krockar. Då blir det dyrt!

Om kamremmen har “rappat”, det vill säga hoppat över ett antal kuggar och kommit i osynk – då har hela motorns synkronisering blivit rubbad och motorn startar inte alls.

Kontrollera därför med jämna mellanrum skicket på remmen/kedjan, eller låt en bilmekaniker göra det tillsammans med den årliga servicen. Låt det inte gå för långt mellan kontrollerna, och låt det aldrig överskrida servicebokensangivna intervall för byte.

Tecken på slitage är fläckar, små sprickor eller blanka delar. Det är sådant som en erfaren bilmekaniker märker vid en översyn.

De bilar som har en kamkedja istället för rem, har inte samma behov av att följa utbytesintervall, då kedjan är tänkt att hålla för bilens hela livslängd. – Men, kedjan kan skadas och behöver därför en översyn regelbundet. Om den går av kan det sluta katastrofalt med dyra reparationer i motorns som följd.

Ett tips från AUTODOC: Samtidigt med kamremsbyte, byt även vattenpump, kylarvätska, och – om du är smart – också fläktrem eller multirem (kilrem). Lika bra att byta ut medan man kommer åt och är där och grejar. Fläktremmen är den rem som avger eventuella skrikande ljud då den är sliten eller dåligt spänd. Du hittar även lärorika instruktionsvideor på Autodocs YouTube-kanal, där du kan få matnyttiga tips.

SAMMANFATTNING

Ge dig aldrig på att byta kamrem eller kamkedja på egen hand om du inte är helt säker på din sak. Detta är ett omfattande arbete som kräver att stora delar av motorn plockas isär, bara för att komma åt. Du tjänar mycket på att låta en erfaren bilmekaniker hjälpa dig med detta. Följ de bytesintervall som anges i din bilmanual och servicebok – och var väldigt uppmärksam på denna mycket viktiga del i motorn.

Kommentarer – 15

 • @user_59061
  28.06.2021 17:24
  Medlem

  varför knackar motorn mer nu när vi bytt ny kamrem bilen är en Opel Movana 2,5 dt regnr edn 978

 • @Eva Andersson
  07.07.2021 15:54
  Medlem

  När du byter en kamrem rekommenderas att du också installerar en ny spännare och rulle.
  Ljudet kan även bero på en felaktig installation av kamremmen.

 • @user_135320
  14.12.2021 10:41
  Medlem

  När bör jag byta kamrem på min Skoda Superb Kombi, gått idag 10063 mil, ch.nr;TMBJE73T8D9014671, tacksam för svar.
  Roland Hellborg, Malmö

  • @Eva Andersson
   31.01.2022 11:41
   Medlem

   Bytesintervall för kamrem: var 210 000:e km eller var 5:e år

 • @user_154358
  19.01.2022 15:46
  Medlem

  Köpte en s70 som första bil och kamremmen är inte bytt sen 2010 å då hade den gått 16000 mil å nu har den gått 27798 mil. så den är 3 år över sin tid. kan jag då köra med bilen innan ja ska byta ? vet ju inte om det har blivit torrsprickor osv

  • @Eva Andersson
   31.01.2022 11:48
   Medlem

   Kamremmen måste bytas, eftersom det har gått lång tid, och bilen inte har använts på länge. Man måste byta remmen var 60 000-80 000 km eller var 5-7 år.

 • @user_268673
  07.10.2022 14:31
  Medlem

  XC60 2016 Early d4 fwd. 8867 mil. När är det dags att byta kamrem och måste vattenpump bytas också?

 • @Eva Andersson
  08.03.2023 17:48
  Medlem

  Du hittar denna information i den tekniska dokumentationen för reparation och underhåll av din bil.

 • @user_485156
  17.07.2023 14:00
  Medlem

  Hej!
  Jag har en Volvo v50 som har gått 22*** mil. När ska jag byta kamrem på den?

  • @O.
   19.09.2023 16:20
   Medlem

   Hallå. Enligt bestämmelserna byts kamremmen var 120 tusen kilometer, men vi rekommenderar att den byts var 80:e.

 • @user_690676
  03.10.2023 06:20
  Medlem

  Hej, har en volvo xc60 2011 Diesel. Bytte kamrem för 4 år sen då hade den rullat 17*** mil. Snart är den uppe i 27*** mil. När är det dags för kamremsbyte för andra gånge? Tack!

  • @Eva Andersson
   08.11.2023 08:57
   Medlem

   Hej, VOLVO rekommenderar att du byter bälte var 120 000:e km eller vart 5:e år, annars förlorar det sina egenskaper och kan bli oanvändbart

 • @R. M.
  10.10.2023 14:49
  Medlem

  Hejj jag har bytt 180000 km när är nästa kamrem interval

  • @Eva Andersson
   08.11.2023 08:57
   Medlem

   Denna information är individuell för varje bil; byte bör utföras strikt enligt tillverkarens rekommendationer enligt din bils servicebok.

 • @user_836429
  01.04.2024 14:28
  Medlem

  Om motorn, Z19DTR, kommit i osynk hur ställer man det efter byte av vipparmar, när man sätter på remmen?

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument