Karossreparation

Syftet med en karossreparation är att återställa fordonets strukturella dimensioner, karossens form och hållfasthet samt att få den att se bra ut igen. Den kräver relevanta färdigheter och kunskaper från den som utför arbetet och innebär ofta användning av specialutrustning.

 Karossreparation kan, beroende på skadans art och grad, omfatta följande biltjänster: 
  • i Restaurering av lackering: Det är nödvändigt om det finns orange peel, blåsor, djupa repor, flisor och andra defekter. Detta kräver att det skadade området slipas, fylls, grundas och lackeras. En spektrofotometer används för att välja rätt färg.
  • i Borttagning av bucklor utan lackering: Detta är effektivt vid mindre deformationer utan veck. Den utförs genom att dra eller trycka.
  • i Tillplattning: Detta används vid betydande defekter med skarpa kanter. Arbetet utförs med speciella hammare och kräver ytterligare lackering.
  • i Rostskyddsbehandling: Detta inkluderar att applicera ett skyddsmedel på fordonets underrede och hålrum.
  • i Svetsning: Rekommenderas vid genomrostning, brott och sprickor i metallkomponenter när det är opraktiskt att byta ut dem.
  • i Värmetätning av främre och bakre stötfångare: Det gör det möjligt att återställa delarnas integritet och reparera fästena.
  • i Återställande av de strukturella dimensionerna: Detta görs på en riktbänk.
  • i Montering av nya komponenter: Detta är nödvändigt om det är omöjligt eller olämpligt att återställa skadade komponenter.

Karossreparation omfattar även slipande polering. Den gör det möjligt att ta bort mindre repor och skrapmärken och återställa den ursprungliga glansen på lacken. Innebär användning av pastor med olika kornstorlekar och en polermaskin. Under arbetet är det viktigt att välja en lämplig hastighet på polermaskinen och att använda rätt kraft för att inte tunna ut lackskiktet.

Karossreparationer består vanligtvis av flera arbeten. Efter svetsning poleras området till exempel, behandlas med rostskyddsmedel och lackeras. Efter att ha tagit bort bucklor är det ofta nödvändigt att applicera kitt för att jämna ut ytan på karossdelarna.

Om det uppstår defekter på bilens lackering bör du kontakta en verkstad så snart som möjligt. Även små skador kan leda till djup rost och försämring av fordonets hållfasthet.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument