Tips inför långresan med bilen – dessa saker bör du kontrollera innan du åker

Tips inför långresan med bilen

Tips inför långresan med bilen – dessa saker bör du kontrollera innan du åker. En kontroll hjälper till att minska risken för ett plötsligt haveri på vägen och ökar säkerheten och komforten under resan. Detta innebär en omfattande och snabb bedömning av tillståndet i fordonets viktigaste system.

 En kontroll av bilen inför längre resor omfattar vanligtvis följande biltjänster: 
  • i Kontroll av nivån på servicevätskorna: Låg motorolja orsakar torrfriktion och att motorns huvuddelar går sönder. Låg kylvätskenivå leder till överhettning av motorn och otillräcklig bromsvätska ökar bilens bromssträcka. En tom vindrutespolarbehållare kan orsaka dålig sikt och leda till en trafikolycka. Förutom att fylla på vätskorna bör även deras skick kontrolleras och vid behov bör de bytas ut.
  • i Kontroller av läckage: Involverar inspektion av tätningar och klämmor samt bränsle-, olje- och bromsslangar.
  • i Inspektion av ljusen: Det är inte tillåtet att använda ett fordon med trasiga halvljus, helljus, bakljus, blinkers, bromsljus eller sidoljus.
  • i Kontroll av fjädring och hjul: Fordonshantering, jämnhet i körning och stabilitet vid manövrering beror på dessa komponenters skick. Det rekommenderas att man kontrollerar funktionen hos fjädrar, stötdämpare, länkarmar, gummibussningar, krängningshämmarstag och andra delar. Speciella testbänkar används för detta ändamål.
  • i Hjulinställning: Detta har en positiv effekt på fordonets hantering, minskar risken för att få sladd vid kurvtagning och förhindrar för tidigt slitage av däcken.
  • i Kontroll av bilens elsystem: En enkel motorstart och problemfri drift av elektriska enheter är omöjliga utan ett korrekt fungerande batteri, startmotor och generator.

Dessutom ingår det i kontrollen av bilen inför en längre resa att mäta däcktrycket och mönsterdjupet. Dessa parametrar påverkar fordonets väggrepp, bromssträcka, köregenskaper och bränsleeffektivitet.

Det är också nödvändigt att bedöma hur slitna bromsbeläggen och bromsskivorna är och kontrollera att bromsokets glidpinnar och kolvar rör sig fritt. Slitna delar bör bytas ut.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument