Oljud från under motorhuven som inte bör ignoreras

Oljud från under motorhuven som inte bör ignoreras
 1. VISSLANDE OCH BRUMMANDE LJUD

Detta indikerar att det är något fel på en tillbehörs drivrem och i ventilstyrningen. Vanligtvis inträffar ett visslande ljud på grund av en uttöjd rem eller trasig spännare. Hummande ljud är ett symptom på ett trasigt lager. Det är väldigt farligt att ignorera dessa fel.

Till exempel, ett lager som har fastnat i kylpumpen eller omformaren kan leda till att remmen går av, vilket i sin tur leder till att den tillhörande utrustningen inte fungerar längre.

Det är ännu värre om ljudet kommer från kamremmen: om den går sönder lever det till att ventilerna deformeras och resultatet blir att motorn måste ses över.

 1. SKRAMLANDE LJUD

Det här ljudet uppstår vanligtvis när den variabla ventiltimingen slutar fungera. Ibland kan det höras när positionssensorn till kamaxeln är trasig. Om något av detta inträffar kommer det leda till att motorn slutar att fungera och minskar dess kraft.

Ibland kan ett skramlande ljud orsakas av en uttöjd kamkejda. Precis som med remmen bör detta åtgärdas omgående.

 1. BULLRIGA VIBRATIONER

Det indikerar slita motorfästen eller att ett tändstift gått sönder.

 1. KNACKANDE LJUD

Det är ett av de vanligaste symptomen på en motor som inte fungerar som den ska. Det kan indikera många olika fel: ventil skada, slitna kamaxel- lager, cylinder- eller kolvfel. Genom att lokalisera vart det knackande ljudet kommer ifrån kan man lokalisera defekten.

 • Ett dunkande ljud som uppstår efter att motorn värmts upp och ändras till ett knäppande ljud när gaspedalen trycks ned. Det indikerar ett kritiskt slitage av kamaxeln och kopplingsstavens lager.
 • Ett tickande som tydligt hörs från en kall motor direkt efter den startats. Det kan helt försvinna efter att motorn blivit varm. Det beror ofta på ett fel i ventilerna.
 • Ojämnt dovt knackande från oljepannan som ändrar frekvens i samband med att motorns RPM ökar indikerar trasiga vevaxellager.
 • Knackande ljud som hörs direkt när motorn startats och försvinner inom ett par sekunder kan indikera att det är för lite motorolja eller att oljefiltret behöver bytas.
 • Ett skarpt metalliskt ljud, som plötsligt hörs från en relativt ny motor och som blir mer intensivt när belastningen ökar kan indikera motor detonation orsakat av lågoktanigt bränsle.

Kommentarer – 11

 • @user_58170
  25.06.2021 09:42
  Medlem

  Hej,
  Jag har ett hummande ljud från motorn vid ca 2000-2500 rpm högsta växeln. De låter ganska högt och pulserar. Vet ni vad detta kan vara?/Lucas

 • @user_74728
  18.08.2021 11:07
  Medlem

  Jag hör ett skarpt metalliskt högtonigt ljud som återkommer med ojömna mellanrum. Trodde flrst att det berodde på att jag inte har antenn till radion men ljudet kommer fast jag soelar musik från mobilen/spotify. Kan det vara ACn som låter?
  Mvh
  Marie

 • @user_104633
  30.10.2021 13:54
  Medlem

  Medlem
  Hej
  Jag hör ett Surrande ljud under körning speciellt när jag kör i låg hastighet under 50 km i timmer vid höga hastigheter försvinner ljudet . Vad kan detta beror på ?
  Tack på förhand

  • @Eva Andersson
   02.02.2022 12:14
   Medlem

   Enligt beskrivningen är det teoretiskt svårt att lösa ditt problem, det rekommenderas att kontakta en specialiserad tjänst för en fullständig diagnos och identifiering av orsaken till problemet.

 • @user_262980
  21.09.2022 07:55
  Medlem

  Efter att min bil fått ett nytt batteri och generator så uppstår ett mycket högt skrapljud när jag stänger av bilen. Bilrep kunde inte säga vad det kunde vara.

  • @Eva Andersson
   08.03.2023 17:36
   Medlem

   Troligtvis är det en drivrem i dåligt skick eller så är den dåligt spänd.

 • @user_278819
  03.11.2022 14:33
  Medlem

  Jag har en gnisslande ljud hela tiden som en rem sitter löst men det är ej detta

 • @user_351491
  15.04.2023 01:08
  Medlem

  Hej! Jag hör ett tickande ljud från motorn när bilen precis startade. Tickandet låter inte när bilen är rullandet men det fortsätter låta stillandes fast än att motorn är varm. Precis bytt oljefilter/luftfilter samt olja. Ljudet finns kvar. Vad kan det bero på?

  • @Eva Andersson
   03.05.2023 07:12
   Medlem

   Enligt beskrivningen är det svårt att ge något råd, vi rekommenderar att du kontaktar tjänsten.

 • @user_538024
  03.08.2023 13:32
  Medlem

  Hej hör ett tickande ljud från motorn när jag har precis startat motor men ljudet kommer bara ibland när bilen är kall.

  De kommer inte någon fel kod så vet inte vad de kan vara som är fel de är en golf 5 1.6 2009

  • @I.
   19.09.2023 17:06
   Medlem

   Hej, jag rekommenderar dig att kontakta en bensinstation, eftersom det kan finnas många anledningar, det är omöjligt att avgöra.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument