Bogsera bilen rätt

Det är naturligtvis förargligt att hamna i en situation där du behöver bli bogserad. Vanligtvis är det till en verkstad. Det är några säkerhetsföreskrifter, som du behöver tänka på för att kunna göra det säkert och laglydigt. Vad gäller vid bogsering och vad säger reglerna?

Säkerhetskontroll

Innan du ska bogsera finns det ett par saker som MÅSTE kontrolleras på bilen, för att bogseringen ska vara säker:

 • Fungerande bromsar.
 • Fungerande styrning (ratten är inte låst).
 • Ingen punktering.
 • Varningsblinkers (och fungerande lyse vid mörker).
 • Om ljuset inte fungerar vid mörkerkörning, måste extraljus sättas fast. Vitt ljus med reflexer framåt och rött ljus med reflexer bakåt.

Koppla fast linan

Koppla fast linan

Du behöver ha en särskild bogserlina, som är utformad för ändamålet och klarar vikten på lasten. För att koppla fast din bogseringslina behöver den fästas vid den bogseringsögla som finns bak på det dragande fordonet, och fram till på det bogserade. En del bilar kan ha en sådan dragögla gömd bakom en kåpa, eller så behöver den monteras och finns med bland bilens verktyg.

Är linan längre än två meter kommer du vara tvungen att märka ut den med en tydlig flagga så andra trafikanter kan se att det är en lina mellan fordonen. För att vara säker på att du använder rätt plats för fastsättning av bogserlinan, kontrollera i fordonets instruktionsbok.

Själva bogseringen

För bilar med manuell växellåda, lägg växeln i friläge, slå på motorn och låt den gå på tomgångskörning så styrservo och bromsservo fungerar. För att bogsera automatväxlad bil, lägg växeln i N-läge (neutral växel), och helst ska drivhjulen (oftast framhjulen) vara upplyfta, för att inte skada växellådan. Bogsera automatväxlade bilar endast en kort sträcka om de drivande hjulen inte är upplyfta, då växellådan inte får någon smörjning.

Själva bogseringen

Om motorn inte fungerar, ja då kommer heller inte broms- och styrservo att fungera. Slå ändå på tändningen så att lyse och tuta kan användas. Bilen kan fortfarande bogseras utan servo, men tänk på att styrning och framförallt bromsning blir mycket trögare och du kan få längre stoppsträcka och svängradie. Även utan tändning så måste nyckeln fortfarande vara i tändningsläget för att rattlåset inte ska låsas under färd.

Det är väldigt viktigt att vara försiktig vid bogserandet och din maxhastighet får inte överskrida 40 km/h. Den som sitter i den bogserade bilen måste vara mycket uppmärksam på inbromsningar i bilen som drar, för att inte rulla rakt in i baken på den – och håll linan spänd genom att försiktigt bromsa vid behov.

Det kommer att kännas mycket ovant att bli bogserad, speciellt när det drar och rycker i linan. Detta upplevs även av den som drar och det är viktigt att föraren har full uppsikt på fordonet som bogseras. Försök att köra mjukt och undvik ryck och slackande lina så mycket som möjligt.

Då färdriktningsvisare inte fungerar, använd handsignaler för att visa andra trafikanter vart du ska svänga. Du får inte bogsera på motorväg eller motortrafikled, förutom om du där fått stopp, och då är bogsering till närmaste avfart tillåten.

Ett tips från AUTODOC: Förutom självklarheter som att båda förarna måste ha körkort för de fordon som de manövrerar, behöver ni bägge planera väl för den sträcka som bilen ska bogseras. Tänk även på att sträckan som bilen bogseras med motorn avstängd (vid motorhaveri) inte bör överskrida 8 mil, då det är väldigt påfrestande på bilens växellåda (gäller särskilt bilar med automatväxellåda). Den kan ta skada. Bogsera inte en automatväxlad bil med fyrhjulsdrift, ring vägassistans eller bärgningsbil.
Känner du dig som förare inte säker med att bärga bilen själv är det bättre att ringa efter bärgare

Känner du dig som förare inte säker med att bärga bilen själv är det bättre att ringa efter bärgare som gör jobbet åt dig. Behöver du bildelar för din reparation hittar du de av den högsta kvaliteten och till det bästa priset – hos oss i vår online-shop.

Vad säger lagen

Vad gäller vid bogsering? I trafikförordningen står att:

 • Du får inte bogsera fortare än 40 km/h. Bärgare som lyft upp ett av hjulparen får köra max 80 km/h.
 • När du bogserar ska du hålla dig i vägrenen på höger sida och undvika motorvägar och motortrafikleder. Om du får motorstopp på dessa vägar får du endast bogseras till närmaste avfart.
 • Bogserlinan måste märkas ut med tydlig flagga om den överstiger 2 meter.
 • Vid bogsering i mörker eller vid liknande omständigheter när sikten är försämrad, måste den bogserade bilens strålkastare vara på. Om de inte fungerar måste alternativa lampor användas, vitt fram med vit reflex och rött bakåt med röd reflex – på sådan nivå att andra bilars halvljus reflekteras rätt.
 • Motorcykel, moped och cykel får aldrig bogseras av motorfordon, under några som helst omständigheter.

Sammanfattning

Tänk på säkerheten först, följ reglerna och kör inte för fort! Kontrollera först bilen och se om den är trafikduglig för bogsering. Fäst rätt typ av bogserlina och på rätt plats på fordonen. Var försiktig och uppmärksam vid körningen och tänk på svängradie och bromssträcka, speciellt om servon för dessa inte fungerar. Vid osäkerhet – ring efter bilbärgning.

Kommentarer – 2

 • @user_85042
  18.09.2021 22:28
  Medlem

  Hur många meter får bogserlinan vara?
  Till exempel i Finland är det max 6 meter.

  • @Eva Andersson
   02.02.2022 12:35
   Medlem

   Längden på bogserlinan måste säkerställa säker rörelse på vägen.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument