Byt Bromsbackar själv

Byt Bromsbackar själv - handböcker och videolektioner

Praktiska handböcker och tips för att byta Bromsbackar
Märke
Modell
Bildelkategori
Byte av Bromsbackar: videohandledning

Mest visade videolektioner om bilreparationer

 • Byta Bromsbacksats bak och fram gör-det-själv - video online
  Så byter du bromstrumma och bromsbackar på RENAULT SYMBOL/THALIA 1 [GUIDE AUTODOC]
 • Montera Bromsbacksats själv videoinstruktion på OPEL CORSA
  Så byter du bromsbackar bak på OPEL CORSA B [GUIDE]
Manualerna du är intresserad av finns tyvärr inte tillgängliga ännu
Berätta för oss vilka manualer du skulle vilja ha. Ange din bilmodell och fyll i formuläret nedan, så skickar vi ett e-postmeddelande till dig så snart de är klara. Om du är intresserad av flera manualer till olika bilar kan du skriva det i kommentaren.
Loggbok för bilunderhåll
Få koll på när och hur du behöver reparera bilen – och vad det kostar
Installera AUTODOC CLUBs app!
Ditt personliga verktyg för bilutgifter, underhållstips, påminnelser om bokade tider och serviceintervaller samt guider för att reparera bilen själv – alltihop i din telefon.
Google Play AUTODOC CLUBs app
App Store AUTODOC CLUBs app
Instruktioner för Bromsbackar byta - skanna QR-koden
Skanna

För att ladda ned appen:

 • - skanna QR-koden
 • - ladda ned från App Store
 • - ladda ned från Google Play
Bromsbackar GDS felsökningsguide
Råd om bilunderhåll
Visa mer
 • Bromsbacksats byte och många fler - gratis videotips
  6 TECKEN PÅ ATT BRÄNSLEFILTRET ÄR DEFEKT | AUTODOC
 • Tips för byta av Bromsbacksats
  Håll dig sysselsatt under isoleringen | AUTODOC
 • Bromsbacksats underhållsråd
  AC-skumrengöringsmedel VS sprejer: vad är bäst? | AUTODOC
 • Bromsbacksats servicetips
  Så väljer du bilbatteri 🔋 | AUTODOC tipsar

Vanliga frågor om att byta Bromsbackar

När bör bromsbackar bytas ut?

Livslängden på bromsbackar är i genomsnitt 60 000 km eller mer. De kan dock ha en kortare livslängd om de utsätts för ett dåligt körbeteende. Exempelvis om man inte helt släpper handbromsen vid körning gör det att backen gnids mot trumman och leder till att de snabbt slits ut.

För att kontrollera skicket på bromsbackarna använder man ett speciellt inspektionshål i bromstrummans bakplatta. Du kan göra en uppskattning av friktionsytans tjocklek när bilen är upphissad. Om tjockleken på friktionsytan når minsta tillåtna värde, som vanligtvis specificeras av tillverkaren, behöver de bytas ut. Andra tecken på slitage är vibrationer i bromspedalen, ökad bromssträcka samt att bilen slirar vid inbromsning.

Vad är minsta tillåtna tjocklek på bromsbackarna?

Den minsta tillåtna tjockleken på friktionsytan på bromsbackarna specificeras i bilens servicehandbok. Vanligtvis är det 1,5-2,0 mm. Om det är smidigare för dig att mäta friktionsytans tjocklek tillsammans med dess bas, då får inte tjockleken vara mindre än 5,0 mm. Det bästa är att inte låta bromsbackarnas element slitas ner till den här nivån.

Om friktionsytan är utsliten, under tillåten nivå, kommer bromsarnas effekt att kraftigt minska, då friktionskoefficienten mellan metallytor är mycket lägre. Dessutom kan trycket mellan bromsbacken och trumman minska på grund av förslitningen. I vissa fall kan friktionsytan lossna från sin bas och deformeras, vilket kan leda till totalhaveri av bromsarna.

Behöver jag byta bromsbackarna i par?

Specialister rekommenderar att man byter ut bromsbackar i par per axel. Att enbart byta dem på ett hjul kan leda till försämrad stabilitet vid inbromsning. När du utför arbetet bör du se till att rengöra alla de olika delarna i systemet och kontrollera om bromsmekanismen är ordentligt smord. Om fjädrarna är rostiga måste även de bytas ut. Kontrollera även samtidigt skicket på hjulcylindrarnas tätningsskydd. Luftfickor i systemet eller läckage av bromsvätska minskar även nya komponenters effekt. Du bör även kontrollera handbromsens funktion för att säkerställa att den är i bra ett skick.

Vilka verktyg behöver jag för att byta bromsbackar?

Beroende vilket bilmärke, modell och version du har, kan du behöva en uppsättning specialtänger, skruvmejslar med speciellt formade huvuden, samt krokar - för att byta bromsbackar. Med hjälp av de här verktygen blir det enklare att demontera och montera fjäderbrickor, tryckfjädrar och låsbleck. Verktygssatserna kan innehålla klämmor för bromskolvar och slangar samt tillbehör för att spänna fjädrar och justera glapp.

Utbyte av bromsbackar i en trumbroms är mer komplicerat än att byta skivbromsbelägg. En erfaren specialist kan utföra arbetet på omkring en timme. Nybörjare kan behöva upp till 3 timmar.