För att ladda ned appen:
Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument
När bör bromsskivor bytas ut?
Livslängden på de främre bromsskivorna är i genomsnitt 50 000-70 000 km och 70 000-100 000 km för de bakre. De kan dock ibland behöva bytas ut tidigare. Nya skivor behöver sättas in om de slitits ner till den minsta tillåtna tjocklek som specificeras i fordonets servicemanual. Det är rekommenderat att mäta tjockleken med ett skjutmått efter varje 10 000 km. Dessutom indikerar sprickor och flisor, ojämnt slitage och skevhet att de behöver bytas ut.
Proceduren för att kontrollera slitage på bromsskivorna:
Det finns även indirekta indikationer som visar att dina bromsskivor behöver kontrolleras eller bytas ut. Om du exempelvis känner ett vacklande, slipande, rasslande eller vibrationer under inbromsning, kan det indikera att skivan är skev. I detta fall kan du behöva göra ytterligare mätningar, exempelvis med hjälp av en indikatorklocka. Innan du fortsätter med mätningen, behöver du noggrant rengöra hjulnavet och bromsskivan. Montera skivan på en ställning och placera dess axel vinkelrätt mot skivans yta omkring 5 mm från dess kant. Den yttersta delen på axeln bör vara i kontakt med ytan. Rotera därefter hjulnavet. Indikatorklockan bör inte visa en större avvikelse än maximalt 0,06 mm.
Svag och ojämn inbromsning, såväl som en vibrerande bromspedal indikerar ofta ojämnt slitage av skivans friktionsyta.
Behöver jag byta ut bromsskivor och bromsbelägg samtidigt?
När du byter bromsskivor är det rekommenderat att byta till nya bromsbelägg samtidigt. De gamla bromsbeläggen kommer att ha utvecklat ett förslitningsmönster som stämmer överens med de gamla bromsskivorna. Därför är den fortsatta användningen av samma belägg en risk för slitage av bromsskivorna i förtid och försämrad bromsprestanda. Hur lång proceduren kommer att ta beror på fordonets utformning och dina egna tekniska färdigheter. I genomsnitt tar det mellan 15 minuter till 3 timmar att byta ut bromsskivor och bromsbelägg.
Kan jag byta ut endast en bromsskiva?
Nej, det kan du inte. Bromsskivor bör enbart bytas ut i par per axel. Det kan annars leda till instabilitet vid inbromsning, på grund av en eventuell mindre tjocklek på den gamla bromsskivan samt med olika längd på kolvslagen kan bromsmekanismen sluta fungera simultant.
Är det farligt att köra med slitna bromsskivor?
Ja, det är ganska farligt, det är därför slitna skivor bör bytas ut omgående. En bromsskiva som är för tunn kan inte leda bort värmen på ett effektivt sätt, vilket i sin tur kan leda till sprickor efter överhettning. Resultatet blir att hjulet låser sig och bilen börjar slira. Ojämnt slitage och djupa skåror minskar kontaktytan med beläggen, vilket leder till försämrad bromsprestanda. Skevhet kommer leda till tvärgående kast, vilket i sin tur leder till ojämnt slitage av bromsskivans aktiva yta och en ökad distans för att trycka ned bromspedalen (“svampig bromspedal”). När det kommer till rost kan skivorna fortfarande användas om rosten inte är för omfattande. Du bör dock rengöra ytan genom att pressa ned bromspedalen hela vägen ner, när du kör. Men om bromsprestandan försämrats avsevärt på grund av rost eller om bromsmekanismen inte fungerar som den ska, bör delarna bytas ut så snart som möjligt.