För att ladda ned appen:
Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument
När bör jag byta ut mina bromsbelägg?
Inspektera komponenterna i bromssystemet visuellt, efter varje 10 000 kilometer. Kontrollera om det finns metallflisor på bromsbeläggen. Om det finns det så är de hårt slitna. Normalt sett behöver bromsbeläggen på den främre axeln bytas ut efter varje 25 000-40 000 km och bromsbeläggen på den bakre axeln efter varje 40 000-60 000 km. Byt ut beläggen omgående om deras tjocklek reduceras till gränsen för vad som specificeras i fordonets tekniska dokumentation. Dessutom indikeras att det är dags för utbyte av bromsbelägg från slitagesensorerna (om din bil har sådana tänds bromsbeläggslampan på instrumentbrädan), vid skrikande ljud vid inbromsning, vid ökad bromssträcka och vid större glapp eller vibrationer i bromspedalen.
Bör jag ersätta alla bromsbelägg på samma gång?
Bromsbelägg byts ut i par, per axel. Detta säkerställer en så effektiv inbromsning som möjligt. Nya bromsbelägg kan pressas hårdare mot skivorna, vilket ger snabbare inbromsning för däcken. Utbyte av bromsbelägg på enbart en sida leder till försämrad fordonsstabilitet.
Kan jag ersätta bromsbeläggen på egen hand?
Ja, det kan du göra. Innan du börjar arbetet, läs igenom våra PDF-guider och se våra video-instruktioner, och se till att gå igenom rekommendationerna från biltillverkaren. Du kommer behöva följande verktyg: en hjulmutterhylsa, spärrnyckel, en momentnyckel, en kofot, ett bromskolvsverktyg, en kombinationsnyckel, ett stiftverktyg, en hammare samt en rundtång. Att förbereda din bil för reparationen kräver hjulklossar, en stabil domkraft och ett övertäckning för att skydda målade karossdelar. En del kemiska produkter kommer också behövas: en rengöringsspray till bromsarna, kopparpasta och en keramisk pasta (anti-gnisselpasta). Glöm inte bort att använda ansiktsmask, skyddsglasögon och handskar.
Utbytet tar inte speciellt lång tid. En erfaren förare kan utföra monteringen av delarna på 15-20 minuter per hjul. Totalt kommer arbetet på främre och bakre axeln att ta omkring 1-1,5 timmar. En nybörjare kan behöva lite längre tid. Man behöver inte lufta bromsarna efter utbytet, då det inte påverkar systemets täthet.
Vad får bromsbeläggen att slitas ut så snabbt?
Väldigt ofta är det ett felaktigt bromsok som sliter ut bromsbeläggen i förtid. Styrstift eller kolvar som fastnat gör att belägget ligger kvar mot skivan efter inbromsning. Därför utsätts den delen för ett slipande slitage och överhettning. Hur slitna bromsskivorna är påverkar också bromsbeläggens skick. Spårbildning och slitage på deras ytor leder till ojämnt slitage på bromsbeläggen. I en del fall kan delarna försämras på grund av intrång av främmande föremål, exempelvis småsten som kommit in mellan de anslutande ytorna. Körstilen är en annan orsak till utslitning i förtid. Frekventa hårda inbromsningar och körande på bergiga serpentinvägar kan leda till överhettning av delarna. Det är därför rekommenderat att använda högpresterande bromsbelägg för en sportig körstil, som bibehåller sina egenskaper även vid extremt höga temperaturer.