ATTESA: beskrivning, egenskaper och driftprincip

ATTESA: beskrivning, egenskaper och driftprincip

ATTESA (Advanced Total Traction Engineering System for All-Terrain) är namnet på fyrhjulsdriftsystemet i bilar från Nissan- och Infiniti. Systemet användes för första gången 1987 när modellen Nissan Bluebird U12 släpptes. Systemet förbättrar fordonets terrängegenskaper och hjälper till att få bättre dragkraft på halt underlag. Det hjälper till att använda motorns vridmoment på ett effektivt sätt. Det förbättrar även fordonets dynamiska egenskaper och stabilitet vid kurvtagning.

Så fungerar det

ATTESA-fyrhjulsdrift kan vara konstant eller manuellt. Under de tidiga åren var bilar med tvärställd motor utrustade med fördelningslåda som hade en planetär mittdifferential. Det låstes av en viskokoppling. Motorns vridmoment fördelades mellan alla fyra hjul beroende på vägförhållandena.

Senare användes urkopplingsbar fyrhjulsdrift. Den har ingen fördelningslåda eller mittdifferential. Istället är en axel och en vinkelväxel fästa till den främre differentialen. De överför vridmoment till kardanaxeln. En viskokoppling, kontrollerad av fordonsdatorn, ansluter kardanaxeln med bakaxelväxeln.

Ett mer komplicerat system är installerat i bilar med längsgående motorer. En friktionskoppling med flera lameller och en pump finns i fördelningslådan. När den är bortkopplad överförs 100 % av motorns vridmoment till bakaxeln.

Egenskaper

Namn Drifttyp Utmärkande egenskaper Produktionsår Bilar utrustade med detta system
ATTESA Konstant Den begränsade slirdifferentialen låses av en viskokoppling. 1987 Nissan Bluebird U12, U13; Pulsar C13; Primera P10.
Manuell Bakaxeln aktiveras när den främre slirar och kan få upp till 50 % av motorns vridmoment. 2000 Nissan Bluebird G10, N16; Pulsar C13; Primera P12.
ATTESA E-TS Manuell En koppling med flera lameller används som en mittdifferential. 50 % av kraften kan överföras till framaxeln. En del versioner erbjuder en fast låskoppling. Fram- och bakaxelns rotationshastighet utjämnas när det är aktiverat. 1989 Nissan Skyline R32, R33, GT-R, GTS-4, Cefiro SE4 LNA31, Stagea, Laurel C34, C35, Cedric; Infiniti M Y51, QX4, G V35, V35, M35 Y50, 37 Y51, QX70 Y51, EX J50.
ATTESA E-TS Pro   Samma enhet som finns i ATTESA E-TS används. Skillnaden ligger i en självlåsande differential med aktiv kontroll, vilken fördelar motorns vridmoment mellan axlarna. 1995 Nissan Skyline R33, R34.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument