Vad är 4motion? Beskrivning och driftprincip

Vad är 4motion? Beskrivning och driftprincip

4motion är det patenterade namnet för fyrhjulsdriftsystemet i bilar från Volkswagen. Det har använts sedan 1998. Innan det var alla fyrhjulsdrivna versioner omnämnda som ”Syncro”. Ökade terrängegenskaper i tuff terräng, samt på löst- och halt underlag, är en av de främsta fördelarna med detta system.

Så fungerar det

Konstant 4motion hittas i fordon med längsgående motorer. Det använder en Torsen-differentialbroms. Denna fördelar motorns vridmoment i enlighet med vägförhållanden och överför det mesta av det till den axel med bäst dragkraft.

En elektroniskt kontrollerad Haldexkoppling med flera lameller erbjuds i on-demand-systemet. Under normala omständigheter fördelas allt vridmoment bara till framaxeln. Om framhjulen börjar slira kommer bakhjulen aktiveras, och under korta perioder kan upp till 100 % av vridmomentet fördelas till dem.

Urkopplingsbar fyrhjulsdrift är inte lika vanligt förekommande. Det aktiveras av föraren och säkerställer en fast koppling mellan fram- och bakaxeln. Det är utformat enbart för terrängkörning och körning på halt underlag.

Volkswagenmodeller utrustade med 4motion

Drifttyp Bilar
Konstant med en TorsendifferentialPassat B5; Phaeton 3D1, 3D2, 3D3, 3D4, 3D6, 3D7, 3D8, 3D9
On-demand med en HaldexkopplingGolf 1J1, 1K1, 1K5, 5K1; Bora 1J2, 1J6; Passat B6, B7; Tiguan 5N, AD1, BW2
Urkopplingsbar fyrhjulsdriftAmarok 2HA, 2HB, S1B, S6B, S7A, S7B 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *