Vad är 4motion? Beskrivning och driftprincip

Vad är 4motion? Beskrivning och driftprincip

4motion är det patenterade namnet för fyrhjulsdriftsystemet i bilar från Volkswagen. Det har använts sedan 1998. Innan det var alla fyrhjulsdrivna versioner omnämnda som ”Syncro”. Ökade terrängegenskaper i tuff terräng, samt på löst- och halt underlag, är en av de främsta fördelarna med detta system.

Så fungerar det

Konstant 4motion hittas i fordon med längsgående motorer. Det använder en Torsen-differentialbroms. Denna fördelar motorns vridmoment i enlighet med vägförhållanden och överför det mesta av det till den axel med bäst dragkraft.

En elektroniskt kontrollerad Haldexkoppling med flera lameller erbjuds i on-demand-systemet. Under normala omständigheter fördelas allt vridmoment bara till framaxeln. Om framhjulen börjar slira kommer bakhjulen aktiveras, och under korta perioder kan upp till 100 % av vridmomentet fördelas till dem.

Urkopplingsbar fyrhjulsdrift är inte lika vanligt förekommande. Det aktiveras av föraren och säkerställer en fast koppling mellan fram- och bakaxeln. Det är utformat enbart för terrängkörning och körning på halt underlag.

Volkswagenmodeller utrustade med 4motion

Drifttyp Bilar
Konstant med en TorsendifferentialPassat B5; Phaeton 3D1, 3D2, 3D3, 3D4, 3D6, 3D7, 3D8, 3D9
On-demand med en HaldexkopplingGolf 1J1, 1K1, 1K5, 5K1; Bora 1J2, 1J6; Passat B6, B7; Tiguan 5N, AD1, BW2
Urkopplingsbar fyrhjulsdriftAmarok 2HA, 2HB, S1B, S6B, S7A, S7B 
Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument