Hur man parkerar rätt

Det är, som alltid med bilkörning, viktigt att ha uppsikt omkring sig och veta exakt vad som försiggår omkring bilen. Är det andra trafikanter nära, cyklister, gångtrafikanter, barn, husdjur. Du använder dig av dina backspeglar för att få din kännedom och du vrider på huvudet för att komma åt döda vinklar och synfält som inte täcks av dem så du har uppsikt även över parkeringen du ska in i.

Känn ingen stress från andra, de har alla varit i samma situation och vet att man måste samverka i trafiken och vänta och hjälpa andra. Tänk på säkerheten! Du stannar när det är säkert och du ger tecken i god tid för att visa vad du tänker göra. Ingen blir arg.

Olika typer av parkeringsplatser

Du har tre huvudtyper av parkeringsplatser:

  • Parallellparkering, som är den vanligaste typen på större parkeringsplatser och i parkeringshus, där du bara kör rakt in och står parallellt med andra bilar. Det är dock alltid bättre att backa in än att köra in med fronten först, då du har bättre uppsikt när du väl ska köra ut från din parkeringsruta.
  • Snedställda parkeringsplatser, sk. vinkelparkering, där man också står parallellt med andra parkerade bilar. Här är det vanligast att inte backa in, då det är enklare att köra in med fronten och när man ska ut från parkeringsfickan, backar man ut och kör vidare i samma riktning som man kom.
  • Parkeringsrutor för fickparkering, där bilarna är parkerade efter varandra på rad, parallellt med vägen. Här fickparkerar du och den typen av parkering är vad många har svårt för. Vi kommer att beskriva närmare hur du fickparkerar längre ner i texten.
Ett tips från AUTODOC: När du parkerar parallellt med andra bilar på en parkeringsplats, försök då att undvika att parkera vid minivans som familjer brukar ha, då barn ofta är oaktsamma när de öppnar dörrarna och din bil kan få en liten lackskada från en uppflygande bildörr. Har minivanen skjutdörrar är det naturligtvis att föredra. Och ni föräldrar – använd bildörrens barnlås och öppna dörrarna åt barnen utifrån.

Trafikregler och vägskyltar

Trafikregler och vägskyltar

Enligt lagen räknas det som en parkering när du ställer upp ditt fordon på en plats eller väg, förutom när du gör det på grund av trafikförhållanden, vid fara eller för att lasta i/lasta ur bilen. Om det leder till fara eller om andra störs eller hindras – får du inte parkera. Trafikförordningen är den lag som reglerar parkering, inkluderat parkeringsskyltar och med andra trafikskyltar som hör till området. På Vägverkets webbsida hittar du alla parkeringsregler och all information som beskriver vad du får och inte får göra, enligt lagens alla paragrafer.

De vägmärken, förutom P-skylten, du framförallt bör tänka på, är de tilläggstavlor som beskriver vad som är tillåtet och avvikelser från grundläggande regler, på just din utvalda parkering. Till exempel om det är datumparkering, dvs. förbjuden parkering på jämna husnummer under jämna datum, eller olika klockslag som parkering är tillåten eller förbjuden, och hur du ska ställa bilen, etc.

Hur fickparkerar man?

Det finns en osynlig liksidig triangel mellan din bil och vägkanten som du följer när du fickparkerar. Fickparkering görs genom att man backar in i en fri parkeringslucka mellan två parkerade bilar efter varandra, längs med vägens riktning.

Hur fickparkerar man?

För enklast möjliga sätt, ställ dig parallellt med bilen framför din tomma parkering, så nära som möjligt och om det är en bil av någorlunda samma storlek som din, utgå från att dina och den andra bilens sidobackspeglar är jämte varandra. Då är din bils bakdel i samma läge som den parkerade bilens. Börja därefter parkeringen.

Sväng hjulen så mycket som möjligt åt höger och börja backa långsamt. När du ser bakomvarande bils båda strålkastare i din vänstra sidobackspegel, rätar du upp ratten och backar rakt in tills du har kommit förbi framförvarande bils bakdel. Därefter svänger du så mycket som möjligt åt vänster och fortsätter att backa in på parkeringen tills du är i rätt läge. Kör sedan fram en bit för att ha (cirka) minst en meters avstånd till bilen bakom och inte närmare än en meter till bilen framför. Klart!

Bra att tänka på vid parkering

Försök att undvika att parkera för nära bakom lastbilar, skåpbilar eller andra stora fordon, som kan ha svårt att se bakåt, och i värsta fall stöta till din bil och du får en parkeringsskada.

Undvik att parkera med ena sidans hjulpar uppe på trottoaren, för gångtrafikanter, cyklister och för bilens skull. Däcken mår inte bra av det och inte heller upphängningen. Var försiktig med att köra upp på kantstenar, för hård stöt kan skada styrningen eller skrapa fälgar.

Riskera inte att parkera i för trånga parkeringsfickor. Du behöver ha minst 50 cm plats till bilen framför och till bilen bakom (helst mer än en meter), även om det inte alltid är möjligt – speciellt på grund av hur andra parkerar efter dig, och runt dig. Gäller även i sidled till dina parallella grannar, så du undviker lackskador från bildörrar.

Tänk på att fälla in sidobackspeglarna när du har parkerat, eller åtminstone den backspegeln som är ut mot vägbanan.

Bra att tänka på vid parkering

Parkeringshjälp eller parkeringsassistans som följer med som standardutrustning i de flesta nytillverkade bilar, har visat sig vara till stor hjälp för många. Ultraljudsensorer hittar och läser av parkeringsfickans storlek och guidar dig rätt. Du behöver bara sköta gas, broms och växling. Väldigt praktiskt.

Toyota introducerade redan 1982 parkeringssensorer av en enklare variant på Corollans lyxigare bilmodeller. Ingen annan serietillverkad bil hade detta som extrautrustning då. Andra bilmärkens nyare modeller, som prisats för sin goda parkeringsassistans är bland annat Ford Fiesta, Nissan Leaf, Mercedes C-Class, Tesla Model S, BMW 5-serien, Volvo XC60 och VW Golf.

Behöver du bildelar online till låga priser och av bästa kvalitet, ja då hittar du allt du behöver hos oss. Titta in på vår webshop och gör dina fynd.

Sammanfattning

Kontrollera så ingen går eller cyklar bakom dig, eller i den döda vinkeln, när du backar eller kör in på en parkering, stressa inte och var uppmärksam på trafiken. Var noga med att läsa vägmärken och tilläggsskyltar så du inte överskrider några regler och får parkeringsböter. För fickparkering, utgå från backspeglarna på bilen framför och sväng fullt åt höger när du backar in och räta upp när du ser framlyktorna på bilen bakom i din vänstra backspegel, sen svänger du fullt åt andra hållet och du är inne. Lätt som en plätt.

Din profil är din personliga assistent

Den kan hålla koll på bilutgifter och delbytesscheman, föra billogg och spara favoritmaterial, anteckningar och dokument